
Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder uitstelden of annuleerden.
Dit lijkt in tegenspraak met de huidige vervoerscijfers, die volgens IATA nog steeds ruim 80 procent lager zijn dan in 2019. Toch is het dat niet. Vliegtuigen die vandaag worden besteld, komen in de orderportefeuille (backlog) onder de al eerder door anderen bestelde toestellen te staan. Als dat er veel zijn, kan het jaren duren voordat een bestelling vliegklaar product is.
Zowel Airbus als Boeing kan per maand slechts 30 tot 40 toestellen van één bepaald type produceren. Eind juni maakte Airbus bekend dat het een backlog van 6150 toestellen heeft voor alleen al de A220 en de A320ceo/neo-familie. (‘ceo’ staat voor ‘current engine option’ en ‘neo’ voor ‘new engine option’.)
Airbus rekent erop dit jaar 600 vliegtuigen (van alle types) te leveren, 34 meer dan eerder de verwachting was. De bedrijfswinst voor dit jaar lijkt op 4 miljard euro uit te komen, terwijl men eerst met de helft daarvan rekening hield.
De omzet van Airbus steeg in het tweede kwartaal van 2021 op jaarbasis met 70 procent naar 14,2 miljard euro. Het bedrijf boekte in die periode een winst vóór belasting van bijna 1,9 miljard euro. Vorig jaar werd in dezelfde periode nog een verlies van 1,4 miljard euro geleden. Airbus heeft in het zes maanden 297 verkeersvliegtuigen afgeleverd. De vliegtuigbouwer uit Toulouse maakte tevens bekend een vrachtversie van de Airbus A350 te zullen gaan produceren.
Comeback 737 MAX
Ook Boeing ziet voor de komende jaren herstel van de markt. De omzet steeg op jaarbasis met 44 procent naar 17 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 567 miljoen dollar. Nog vorig jaar leed Boeing een verlies van 2,4 miljard dollar. Volgens het bedrijf namen de leveringen in het tweede kwartaal van dit jaar toe tot 79 verkeersvliegtuigen, tegen 20 toestellen in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat vooral om leveringen van de 737 MAX, waarmee Boeing door twee fatale crashes diep in de problemen raakte.
In 2019 verloor Boeing 93 orders voor de MAX, in 2020 meer dan 800. Maar nu lijken carriers weer vertrouwen in het toestel te krijgen. Met name lagekostenmaatschappijen (LCC’s) hebben orders geplaatst voor dit grootste narrowbody-toestel van de 737-familie.
Het in Dallas gevestigde Southwest Airlines – dat alleen met Boeing 737-toestellen vliegt – bestelde afgelopen week 100 MAX-jets, met opties op nog eens 155 vliegtuigen van dit type. Een andere grote klant is flydubai, een prijsvechter uit de Verenigde Arabische Emiraten, met een order voor 251 MAX-toestellen (types 8, 9 en 10).
De Indonesische budgetmaatschappij Lion Air heeft een bestelling voor de MAX uitstaan van 68 toestellen. Het kreeg er al 11 geleverd, inclusief een op 29 oktober 2018 gecrashte MAX 8, die kort na vertrek vanaf de internationale luchthaven Soekarno-Hatta in Jakarta in de Javazee stortte. Daarbij kwamen alle 181 passagiers en 8 bemanningsleden om het leven.
Foto’s © newsroom Airbus / newsroom Boeing

