Home / Luchtvaart / Vliegen met Ryanair naar ‘oranje’ landen voor vijf euro

Vliegen met Ryanair naar ‘oranje’ landen voor vijf euro

Vliegen met Ryanair naar ‘oranje’ landen voor vijf euro

Ryanair verkoopt deze dagen vliegtickets vanaf vijf euro, minder dan ‘een pint bier kost.’ Veel bestemmingen zijn evenwel ‘oranje’ en dat betekent dat reizigers in quarantaine moeten na aankomst.

De Ierse prijsvechter claimt een miljoen tickets tegen bodemprijzen te kunnen verkopen, tot en met woensdag 2 september. Veel van de verbindingen in het netwerk van Ryanair in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, liggen in ‘oranje’ gebieden: reizigers moeten na aankomst in quarantaine, soms alleen op de plaats van bestemming, soms alleen na terugkeer en op sommige routes aan beide zijden. Vanuit Nederland betreft dit onder meer de UK, Spanje, Ierland en Marokko.

De tarieven die Ryanair opgeeft kloppen. Zakenreis deed een proefboeking tussen Amsterdam en Dublin, later deze maand en vond makkelijk een tarief van vijf euro, per enkele reis, in totaal tien euro dus. Ryanair hengelt, zoals veel maatschappijen al jaren doen, naar extra opbrengsten (bagage, priority boarding, autoverhuur, etc.) en een daarvan is onvermijdelijk: het uitzoeken van een zitplaats kost geld. De goedkoopste optie is zeven euro per enkele reis. Alles bij elkaar opgeteld komt een retourtje Amsterdam-Dublin dus neer op 24 euro, inclusief heffingen door overheden.

Vanuit Amsterdam vliegt Ryanair verder alleen naar Malaga en Malta, die beide ook ‘oranje’ zijn. Op Eindhoven biedt Ryanair veel meer bestemmingen aan, de meeste daarvan zijn oranje gekleurd.

Geen quarantaine-waarschuwing
Wie naar de site van Ryanair gaat, krijgt bij het boeken geen specifieke waarschuwing te zien over quarantaine. En in de promotie van de verkoop staat niets over corona. Topman Michael O’Leary (van de Ryanair Group) heeft zich meerdere malen laatdunkend uitgelaten over strenge coronaregels. Hij vindt quarantaine niet nodig en denkt dat veel mensen de regels aan hun laars zullen lappen.

Ryanair heeft in Ierland geen staatssteun aangevraagd: de airline vindt dat de markt zijn werk moet doen, zonder overheidsingrijpen. Overigens heeft het bedrijf wel gebruik gemaakt van subsidie op de loonsom in verscheidene Europese vestigingslanden. O’Leary heeft verder bij de Europese Commissie bezwaar aangetekend tegen de hulppakketten voor onder meer KLM, Air France, Lufthansa, TAP en SAS.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…