Home / Luchtvaart / Vier vliegtuigen Jet aan de grond wegens wanbetaling

Vier vliegtuigen Jet aan de grond wegens wanbetaling

Vier vliegtuigen Jet aan de grond wegens wanbetaling

Jet Airways, de partner van KLM en Air France in India, moet vier vliegtuigen aan de grond houden wegens het niet nakomen van de betalingsverplichtingen aan de leasemaatschappijen. Jet verkeert sinds medio 2018 in zwaar weer.

Het beursgenoteerde Jet heeft in een brief aan de aandelenbeurs te Mumbai kond gedaan van de situatie. De carrier legt niet uit of het zelf heeft besloten tot de ‘grounding’, om kosten te besparen, dan wel dat de verhuurders de toestellen aan de ketting hebben gelegd en eerst geld willen zien. De airline least haar vliegtuigen van twintig verschillende verhuurders.

Ook is niet duidelijk om welke types het gaat. Jet Airways heeft onder meer 72 Boeing 737’s en tien Boeing 777-300ER’s in de vloot. “Het bedrijf doet zijn uiterste best om de ontwrichting in het netwerk zo beperkt mogelijk te houden,” schrijft Jet. “We zijn in contact met onze gedupeerde klanten en regelen andere vluchten voor hen.”

Hoge schuld
Jet heeft momenteel een schuld van ruim een miljard dollar. Voor een grote carrier als Jet (27 miljoen passagiers in 2018, marktaandeel in India 18 procent) hoeft dat geen probleem te zijn, maar dan moet er wel geld binnenkomen en dat is niet het geval – Jet lijdt boekverlies. De maatschappij uit Mumbai noemt de felle concurrentie op de binnenlandse markt, daling van de rupee en hogere brandstofprijzen als oorzaken.

KLM en Air France gingen eind 2017 een joint venture aan met Jet Airways voor het vervoer op de routes tussen India en Europa. Air France-KLM heeft recentelijk gezegd dat deze jv ‘een succes’ is en beide partijen winst oplevert. De jv zou daarom vooralsnog niet in gevaar zijn.

Maar Jet moet op het domestic verkeer zoveel toeleggen dat de airline over de gehele linie dik in het rood staat. Als in die situatie geen spoedige verandering komt, zal ook de samenwerking met Air France en KLM in de knel komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Derde staking BA van de baan

Derde staking BA van de baan

19/09/2019

Pilotenvakbond BALPA heeft de staking van BA-piloten van 27 september ingetrokken. Begin vorige week legden de BA-piloten al twee dagen het werk neer. Hoewel er sindsdien nog geen akkoord is…

SuitePad in kamers Novotel

SuitePad in kamers Novotel

18/09/2019

De kamers van Novotel Amsterdam Schiphol Airport krijgen vanaf 1 oktober een tablet-product van het merk SuitePad met informatie over hotel en omgeving. Tezelfdertijd schaft Novotel de gratis leen-gsm Handy…