Home / Luchtvaart / Vervoer Ryanair 99 pct lager, airline vreest een tweede golf

Vervoer Ryanair 99 pct lager, airline vreest een tweede golf

Vervoer Ryanair 99 pct lager, airline vreest een tweede golf

Ryanair vervoerde in april tot en met juni 99 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel er sinds 1 juli weer sprake is van herstel, vreest de prijsvechter een tweede coronagolf in de herfst.

Uit de cijfers die de Ierse carrier maandag publiceerde blijkt dat de kwartaalomzet daalde van 2,2 miljard euro naar 125 miljoen, een neergang van rond de 95 procent. Het eerste kwartaal 2020/21- Ryanair kent een gebroken boekjaar van 1 april tot en met 31 maart – was hiermee het slechtste in de 35-jarige geschiedenis, zegt het bedrijf.

Loonsverlaging
Door een scherpe ingreep in de uitgaven, onder meer door de sluiting van bases, wist de Ierse prijsvechter het boekverlies nog enigszins te beperken tot 185 miljoen euro. Vorig jaar kon in Q2 nog een nettowinst van 243 miljoen euro worden bijgeschreven. De piloten bij Ryanair hebben een loonsverlaging van 20 procent geaccepteerd, de cabin crew neemt voorlopig genoegen met 5 tot 10 procent minder salaris.

Ryanair heeft de verwachtingen voor het vervoer in de rest van het jaar naar beneden toe bijgesteld, in vergelijking met de forecast uit mei. Toen dacht de carrier voor het hele jaar uit te zullen komen op 80 miljoen vervoerde passagiers, in de jongste raming is dit nog 60 miljoen.

De CEO, Michael O’Leary, houdt er bovendien rekening mee dat de vervoerscijfers nog later zullen uitvallen. “Een tweede coronagolf in Europa komende herfst is onze grootste zorg,” aldus O’Leary in een videoboodschap. Ryanair was in 2019 in aantallen reizigers gerekend de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa: 146 miljoen.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….