Home / Luchtvaart / Vervoer Air France zakt in, KLM vijf procent in de plus

Vervoer Air France zakt in, KLM vijf procent in de plus

Vervoer Air France zakt in, KLM vijf procent in de plus

Air France heeft als gevolg van een reeks stakingen in april 8,7 procent minder passagiers vervoerd. Bij KLM steeg het aantal juist met 5,2 procent.

De CEO van KLM, Pieter Elbers, sprak vandaag in een verklaring over ‘goede groeicijfers’ en ‘een sterke start van het tweede kwartaal.’ Elbers ging niet in op de situatie bij Air France, maar het moet hem zorgen baren. Hoewel de afzonderlijke prestaties van Air France en KLM steeds bekend worden gemaakt, zijn de financiële cijfers van beide carriers geconsolideerd in de holding Air France-KLM.

Uit de financiële kwartaalcijfers bleek vorige week dat Air France ook flink boekverlies heeft geleden over de eerste drie maanden. Bij KLM verdubbelde de winst, maar het saldo voor de Frans-Nederlandse groep was door het verlies van Air France sterk negatief.

Naar verwachting zullen de vervoerscijfers over mei ook slecht zijn, omdat ook deze maand al verscheidene malen is gestaakt bij Air France. Volgende week zal de CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, bekendmaken wie hem zal opvolgen.

Janaillac verloor op 4 mei een door hem zelf uitgeschreven referendum onder het personeel over zijn loonvoorstel. Hij had van te voren gezegd te zullen opstappen bij een negatieve uitslag en houdt woord. 55 procent van het personeel verwierp zijn voorstel. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM, op 15 mei in Parijs, is de laatste bijeenkomst die Janaillac als topman zal leiden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zorgen IATA om Brexit

Zorgen IATA om Brexit

16/01/2019

IATA maakt zich grote zorgen over Brexit, na de afwijzing van de UK-EU deal door het Britse parlement. Met nog twee maanden te gaan weten airlines volgens topman Alexandre de…

Ticket blunders bij Cathay

Ticket blunders bij Cathay

14/01/2019

Cathay Pacific heeft voor de tweede keer in korte tijd tickets in First Class per ongeluk verkocht voor een economy tarief. Afgelopen weekeinde bood Cathay stoelen aan tussen Lissabon en…

Samenwerking BZ en ANVR

Samenwerking BZ en ANVR

14/01/2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR gaan intensiever samenwerken om de assistentie aan Nederlandse reizigers te verbeteren. Dit heeft Stef Blok, de verantwoordelijke minister, vandaag bekendgemaakt. Voortaan komen…