Home / Luchtvaart / Vervoer Air France zakt in, KLM vijf procent in de plus

Vervoer Air France zakt in, KLM vijf procent in de plus

Vervoer Air France zakt in, KLM vijf procent in de plus

Air France heeft als gevolg van een reeks stakingen in april 8,7 procent minder passagiers vervoerd. Bij KLM steeg het aantal juist met 5,2 procent.

De CEO van KLM, Pieter Elbers, sprak vandaag in een verklaring over ‘goede groeicijfers’ en ‘een sterke start van het tweede kwartaal.’ Elbers ging niet in op de situatie bij Air France, maar het moet hem zorgen baren. Hoewel de afzonderlijke prestaties van Air France en KLM steeds bekend worden gemaakt, zijn de financiële cijfers van beide carriers geconsolideerd in de holding Air France-KLM.

Uit de financiële kwartaalcijfers bleek vorige week dat Air France ook flink boekverlies heeft geleden over de eerste drie maanden. Bij KLM verdubbelde de winst, maar het saldo voor de Frans-Nederlandse groep was door het verlies van Air France sterk negatief.

Naar verwachting zullen de vervoerscijfers over mei ook slecht zijn, omdat ook deze maand al verscheidene malen is gestaakt bij Air France. Volgende week zal de CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, bekendmaken wie hem zal opvolgen.

Janaillac verloor op 4 mei een door hem zelf uitgeschreven referendum onder het personeel over zijn loonvoorstel. Hij had van te voren gezegd te zullen opstappen bij een negatieve uitslag en houdt woord. 55 procent van het personeel verwierp zijn voorstel. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM, op 15 mei in Parijs, is de laatste bijeenkomst die Janaillac als topman zal leiden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Eerste succes Ben Smith

Eerste succes Ben Smith

19/10/2018

Air France heeft een akkoord gesloten met vijf vakbonden van het grond- en cabinepersoneel, die driekwart van de werknemers achter zich hebben, over een loonsverhoging van in totaal vier procent….