Home / Luchtvaart / Vervoer Air France daalt, KLM stijgt minder hard

Vervoer Air France daalt, KLM stijgt minder hard

Vervoer Air France daalt, KLM stijgt minder hard

De vervoerscijfers van Air France over de maand mei zijn als gevolg van de stakingen gedaald met 1,7 procent. KLM zit nog wel in de lift, zij het dat de 2,7 procent meer een afvlakkende groei betekent.

Bij Air France hadden dit voorjaar, doorlopend tot in mei, een hele reeks stakingen onder alle personeelsgroepen plaats om hun eisen voor een directe loonstijging kracht bij te zetten. Dit heeft zich vertaald in de vervoerscijfers, die daalden van 4,3 miljoen passagiers (mei 2017) naar 4,2 miljoen. Voor het hele jaar tot nu toe vervoerde Air France nu 1,5 procent minder passagiers van de eerste vijf maanden van 2017.

Partner KLM groeit nog wel: van 2,902 miljoen passagiers naar 2,979 miljoen. Deze stijging van 2,7 procent is wel lager dan de eerdere maanden van 2018. ‘Na de consistente sterke groei in de maanden januari tot en met april 2018, liet de maand mei wat afvlakking van de groei van de KLM-vervoerscijfers zien,’ zegt de airline in een verklaring.

Voor de eerste vijf maanden zit KLM op een toename van 7,1 procent in aantallen passagiers. CEO Pieter Elbers uit in de verklaring zijn zorgen over de capaciteit op Schiphol. ‘Op Europese bestemmingen was er geen capaciteitsgroei als gevolg van slotbeperkingen op Schiphol. Deze aanzienlijk mindere groei voor KLM toont wederom het belang en de urgentie van de groeidiscussie op Schiphol.’

De stakingen bij Air France leidden medio mei tot het aftreden van de groeps-CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, nadat hij een vertrouwensstemming onder het personeel had verloren. De groep heeft nu een tijdelijke CEO, Frédéric Gagey, in afwachting van de aanstelling van een permanente topvrouw of -man.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Eerste succes Ben Smith

Eerste succes Ben Smith

19/10/2018

Air France heeft een akkoord gesloten met vijf vakbonden van het grond- en cabinepersoneel, die driekwart van de werknemers achter zich hebben, over een loonsverhoging van in totaal vier procent….