
Qatar Airways heeft over 2020/21 omgerekend een nettoverlies geleden van 3,5 miljard euro. Het passagiersaantal daalde door corona met 82 procent naar 5,8 miljoen. Het bedrijf ontving 2,5 miljard euro aan staatssteun.
Deze cijfers heeft de Arabische staatsonderneming maandag bekendgemaakt. Het boekjaar van Qatar Airways – 1 april tot en met 31 maart – liep voor 2020/2021 vrijwel parallel aan de eerste twaalf volle maanden van de coronacrisis.
Tot nu toe liet de carrier uit Doha weinig los over de eigen financiële situatie en stond zich erop voor tijdens de pandemie het hele netwerk in stand te hebben gehouden en veel vracht te vervoeren. Naar nu blijkt leed het bedrijf zwaar verlies, net als alle internationale branchegenoten. Cargo was goed voor 63 procent van de totale omzet (tegenover 19 procent in het vorige boekjaar), maar deze meeropbrengsten konden de rode cijfers niet voorkomen.
De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, zegt in een verklaring: “Terwijl onze concurrenten vliegtuigen aan de grond hield en routes schrapten, pasten wij onze hele commerciële operatie steeds weer aan aan de nieuwe reisbeperkingen, zonder ooit op te houden met vliegen.”
Qatar sneed in de kosten door alle salarissen met gemiddeld 15 procent te verlagen en 13.400 werknemers te ontslaan. De uitgaven aan brandstof daalden ook aanzienlijk doordat er minder werd gevlogen. De Qatarese staat pompte 2,5 miljard euro in de eigen luchtvaartmaatschappij.
Klappen
Qatar Airways zat vóór de pandemie ook al in de hoek waar de klappen vielen. De buurlanden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein stelden in juni 2017 een volledige blokkade van Qatar in, wegens politiek-religieuze meningsverschillen. Deze situatie duurde tot januari van dit jaar. Qatar Airways moest al die tijd bestemmingen opgeven en andere routes vliegen om het luchtruim van de buren te vermijden.
Het leidde tot oplopende verliezen: van 59 miljoen euro in 2017/18 naar 1,1 miljard over 2018/19 en 1,6 miljard euro over 2019/20. Maar de neergang door corona was veel forser: 3,5 miljard euro in de min.
Voor Qatar Airways maakt dit op de keper beschouwd niet zoveel uit. Het bedrijf kan rekenen op de regering. Het kleine emiraat is door de aanwezigheid van grote voorraden gas en olie één van de rijkste landen ter wereld.
En juist ‘dankzij’ de pandemie is ook de discussie over staatssteun aan airlines verstomd. Vanaf 2016 beschuldigden Westerse maatschappijen, waaronder Air France-KLM, Lufthansa en Delta Air Lines hun drie concurrenten in de Golf (Qatar Airways, Emirates en Etihad) ervan voor vele miljarden euro’s aan hulp van de eigen regeringen te hebben ontvangen. Die steun zou onterecht zijn geweest.
De drie airlines ontkenden dit steeds en de discussie liep in feite nog toen begin 2020 de coronacrisis toesloeg. Regeringen in Europa, de Verenigde Staten en elders pompten vervolgens voor tientallen miljarden aan subsidie en leningen in private luchtvaartmaatschappijen om hen overeind te houden. In dit licht hoeven Qatar Airways en de andere Golf-carriers niet langer geheimzinnig te doen over de staatssteun die zij ontvangen.
Foto © Qatar Airways

