Home / Luchtvaart / Verlies bij Lufthansa loopt op

Verlies bij Lufthansa loopt op

Verlies bij Lufthansa loopt op

De Lufthansa Group heeft in het derde kwartaal 2020 een nettoverlies geleden van twee miljard euro. Het aantal vervoerde passagiers daalde met 80 procent. Dit heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De verwachting voor Q4 is een verdere terugval.

In Q3 van 2019, toen corona nog niet bestond en de bomen voor de internationale luchtvaartsector tot in de hemel groeiden, vervoerden de leden van de Duitse groep (Lufthansa, Brussels Airlines, Swiss, Austrian en Eurowings) samen 43,5 miljoen passagiers. In juli, augustus en september 2020 was dit aantal geslonken tot 8,7 miljoen: een terugval van 80 procent.

Er werden veel minder vluchten uitgevoerd en van de ingezette toestellen bleef bijna de helft van de stoelen leeg. De gemiddelde bezettingsgraad was 53 procent: 33 procentpunt lager dan in Q3 van 2019. Het aantal vrachtvluchten nam wel toe, maar door het wegvallen van veel vrachtruimte (belly) aan boord van passagiersvliegtuigen, daalde het totaal vervoerde volume aan cargo.

Staatssteun
Vertaald naar financiële data liep de omzet van de groep in Q3 terug van 10,1 miljard (Q3 2019) naar 2,7 miljard euro. Het nettoverlies kwam uit op 2 miljard euro, tegen een winst van 1,2 miljard in Q3 van 2019: een teruggang van kwartaal op kwartaal van 3,2 miljard euro.

De Lufthansa Group overleeft momenteel op staatssteun in de vestigingslanden. Eind september had het bedrijf 10,1 miljard euro in kas, waarvan 6,3 bestond uit overheidshulp, in de vorm van subsidie en leningen. Van de Duitse regering heeft Lufthansa deze zomer 9 miljard euro ontvangen, waarvan dus al enige miljarden zijn opgesoupeerd. De vier regeringen betalen bovendien sinds maart het grootste deel van de salarissen van de carriers, zoals dat in Nederland met KLM het geval is, via NOW.

Over het laatste kwartaal van 2020 verwacht de Lufthansa Group dat de resultaten nog eens zullen verslechteren. Door de tweede coronagolf zijn er in de meeste Europese landen, waaronder Nederland, weer veel meer reisbeperkingen dan afgelopen zomer. Het aantal vervoerde passagiers zal daardoor verder dalen. Lufthansa schat dat in Q4 per maand 350 miljoen euro cash vervliegt; in Q3 was dit maandelijks 200 miljoen.

Bij het bedrijf is in reactie op de coronacrisis al enige maanden een grote sanering aan de gang, waarbij sterk in de kosten wordt gesneden. Het aantal arbeidsplaatsen moet terug met 22.000; in 2019 werkten bij de Lufthansa Group 138.000 mensen. Het overgebleven personeel moet inleveren op hun lonen en andere arbeidsvoorwaarden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…