Home / Luchtvaart / Verlies luchtvaart $ 118 mld

Verlies luchtvaart $ 118 mld

Verlies luchtvaart $ 118 mld

De internationale luchtvaart stevent af op een nooit eerder vertoond netto boekverlies van 118 miljard dollar over 2020. Dit heeft IATA dinsdag gezegd tijdens de virtuele jaarvergadering. In juni ging de brancheorganisatie nog uit van 100 miljard in de min.

Het aantal vervoerde passagiers zal dalen van 4,5 miljard in 2019 naar een geschatte 1,8 miljard dit jaar. De omzet uit passagiersvervoer daalt van 838 miljard naar 191 miljard dollar. In deze cijfers zit een zekere positieve vertekening, omdat in de eerste twee maanden van 2020 corona nog geen noemenswaardige schade aanrichtte. Pas in maart kwam het virus echt opzetten.

Voor 2021 gaat IATA vooralsnog uit van herstel ten opzichte van dit jaar, maar denkt dat er nog steeds verlies wordt geleden, nu geschat op 38,7 miljard dollar. Het aantal passagiers groeit mogelijk weer naar 2,8 miljard.

Kanteling
Het probleem met de ramingen is dat onverwachte gebeurtenissen het beeld volledig kunnen laten kantelen. Zo schatte IATA in december 2019 dat de branche in 2020 een winst zou maken van 29,3 miljard dollar. Corona was op dat moment weliswaar opgedoken in China, maar niemand kon bevroeden dat het virus binnen drie tot vier maanden de hele wereld in zijn greep zou nemen. Het luchttransport zou vervolgens een van de ergst getroffen sectoren worden, overal ter wereld.

De nu geraamde verliezen voor de branche zullen wel dichtbij de uiteindelijke cijfers liggen, omdat het grootste deel van het jaar voorbij is. De luchtvaart ligt wereldwijd nog steeds grotendeels plat en (het begin van) herstel zal vele maanden of langer duren.

Ongeëvenaard verlies
De mondiale luchtvaart is wel vaker door grote crises gegaan, maar niets laat zich in de verste verte vergelijken met de huidige situatie. In 2008, op het hoogtepunt van de financiële crisis 2007-2009, was het nettoverlies van de branche ‘slechts’ 26,1 miljard dollar, een ‘record’ dat sindsdien bleef staan.

Scheidend directeur-generaal Alexandre de Juniac van IATA temperde dinsdag de verwachtingen over de komst van vaccins. “De impact van vaccins op de economie en de luchtvaart zal niet op grote schaal plaatsvinden vóór het midden van 2021,” aldus De Juniac, die per 1 april 2021 plaatsmaakt voor Willie Walsh.

IATA becijfert de staatssteun die airlines tot nu toe bij elkaar opgeteld hebben ontvangen om de pandemie te overleven op 173 miljard dollar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…