Home / Luchtvaart / Verlies Emirates 6 mld dollar

Verlies Emirates 6 mld dollar

Verlies Emirates 6 mld dollar

Emirates heeft het gebroken boekjaar 2020-2021 afgesloten met een verlies van zes miljard dollar. Een jaar eerder boekte de carrier uit Dubai nog een winst van 456 miljoen dollar.

Emirates zag de jaaromzet tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 dalen met 66 procent tot 9,7 miljard dollar. Om de coronacrisis het hoofd te bieden, ontving zij omgerekend 3,1 miljard dollar steun van de regering, de enige aandeelhouder van het concern. De vrachtdivisie bleef goed presteren.

Sheik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, de CEO van Emirates, wijt de neergang volledig aan de pandemie. De maatschappij heeft daarom voor het eerst in haar bestaan een deel van haar medewerkers (een derde) moeten ontslaan, resulterend in een afgeslankt personeelsbestand van iets meer dan 75.000 werknemers.

Ook vonden nieuwe contractonderhandelingen met toeleveranciers plaats en is de vloot verkleind. Deze en andere maatregelen moeten op jaarbasis een besparing van ruim twee miljard dollar opleveren. De airline houdt vooralsnog vast aan de geplande investeringen op lange termijn en wijkt niet af van de eerder geplaatste bestelling voor 200 nieuwe vliegtuigen (Boeings 777X en Boeings Dreamliner 787).

Emirates is verder optimistisch over het herstel van de markt, dat nu wereldwijd is ingezet. Het bedrijf verhoogt deze zomer haar activiteiten, in vergelijking met de afgelopen maanden. De luchtvaartmaatschappij zegt in een verklaring het routenetwerk “geleidelijk en veilig” te herbouwen en haar strategie om aanwezig te zijn “in belangrijke markten te optimaliseren.”

Momenteel vliegt Emirates naar 115 bestemmingen wereldwijd. Tegen eind juli is volgens de planning bijna 90 procent van het pre-pandemische netwerk hersteld, met 880 wekelijkse vluchten naar 124 steden. Het netwerk zegt nog niets over het aantal passagiers, dat naar verwachting hiermee geen gelijke tred houdt en nog geruime tijd zal achterblijven bij 2019.

Foto © Emirates

 

Hansmaarten Tromp
Door: | hansmaarten[at]xs4all.nl
Hansmaarten Tromp is zelfstandig tekstschrijver en eindredacteur van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…