Home / Luchtvaart / Verlies Emirates $3,8 miljard

Verlies Emirates $3,8 miljard

Verlies Emirates $3,8 miljard

De Emirates Group uit Dubai heeft in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van omgerekend 3,8 miljard dollar, op een omzetdaling van 74 procent. Het bedrijf spreekt donderdag over “een dramatische terugval” als gevolg van de corona-pandemie.

Het boekjaar 2020-21 van de Arabische onderneming, in handen van de regering van Dubai, loopt van 1 april tot en met 31 maart. in het begin ervan sloeg corona wereldwijd hard toe. Bij airlines met het kalenderjaar als boekjaar, zoals Air France-KLM zit er een zekere vertekening in de cijfers, omdat de eerste drie maanden van 2020 nog heel goed waren – de klap kwam daarna.

De Emirates Group heeft twee divisies: Emirates Airline en afhandelaar dnata (ook actief op Schiphol), waarvan de vliegmaatschappij verreweg de grootste is. In april en mei lag het passagiersverkeer van Emirates helemaal stil. Afgelopen zomer was sprake van licht herstel (maar bij lange na niet terug op het niveau van 2019), maar in de herfst daalde de marktvraag weer als gevolg van de tweede coronagolf.

Staatssteun
De CEO van de groep, Sheikh Ahmed, zei donderdag dat de regering van het emiraat Dubai (onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten – UAE) ervoor zal zorgen dat de airline overeind zal blijven. Het overgrote deel van het personeel van Emirates bestaat uit buitenlanders. Onduidelijk is of piloten en cabin crew met een niet-UAE-paspoort recht hebben op financiële ondersteuning.

Sheikh Ahmed zei verder te verwachten dat de komst van een vaccin zal leiden tot een “scherp herstel van de vraag.” Bedrijven en instellingen zijn op verscheidene plaatsen ter wereld vergevorderd met een vaccin dat bij toediening moet voorkomen dat mensen het virus oplopen. Hoewel deskundigen hoopvol zijn, staat de werkzaamheid van de vaccins nog niet helemaal vast. Als dit wel het geval is, zal een wereldwijde inentingscampagne niet voor het midden van 2021 op gang komen.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…