Home / Luchtvaart / Verlies Brussels houdt aan

Verlies Brussels houdt aan

Verlies Brussels houdt aan

Brussels Airlines heeft over de eerste jaarhelft een operationeel verlies geleden van 143 miljoen euro. Het aantal vervoerde passagiers daalde met 57 procent, de omzet was 45 procent minder, beide ten opzichte van H1 in 2020.

“Het coronavirus blijft de financiële resultaten van de gehele luchtvaartindustrie en dus ook die van Brussel Airlines drastisch beïnvloeden,” zegt de Belgische carrier donderdag in een communiqué. “Het verbod op niet-essentiële reizen in het eerste kwartaal van het jaar, gevolgd door continue, strikte reisbeperkingen heeft een zware impact gehad.”

De inkomsten in het eerste halfjaar 2021 waren 138 miljoen euro tegenover 252 miljoen in het eerste semester van 2020. Behalve een daling van de aantallen passagiers ging ook de bezettingsgraad fors onderuit met 11,7 procentpunten tot 60,7 procent.

Tegenover het verlies aan inkomsten stonden ook besparingen. In de eerste jaarhelft van 2021 daalden de exploitatiekosten met 37 procent tot 290 miljoen euro. Brussels Airlines, een dochtermaatschappij van de Lufthansa Group, voerde een herstructurering door onder de naam Reboot Plus.

De vakbonden van het cabinepersoneel bij het bedrijf zijn niet bepaald gelukkig met de nieuwe situatie. Lufthansa zou van de pandemie gebruik hebben gemaakt om de werkroosters bij de dochteronderneming veel strakker te maken, stelden de bonden eerder deze week tijdens een picket line op Brussels Airport. De directie – van Brussels Airlines zelf – heeft toegezegd opnieuw naar de roosters te zullen kijken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…