Home / Luchtvaart / Verkoop Alitalia uitgesteld

Verkoop Alitalia uitgesteld

Verkoop Alitalia uitgesteld

De verkoop van het noodlijdende Alitalia is met een half jaar uitgesteld tot april 2018. Dit heeft het Italiaanse Ministerie voor Economische Ontwikkeling bekendgemaakt, onder verwijzing naar ‘buitengewone omstandigheden’ binnen en buiten de luchtvaartsector.

Het ministerie zegt dat de ‘strategische marktomstandigheden’ voor verkoop momenteel niet gunstig zijn door het recente faillissement van het Duitse airberlin en het Britse Monarch Airlines en door de operationele crisis bij Ryanair.

De Ierse prijsvechter, die een sterke positie heeft in Italië, is weliswaar financieel gezond, maar maakte een grote planningsfout waardoor er deze herfst als gevolg van een gebrek aan beschikbare piloten veel vluchten worden geannuleerd.

Buiten de luchtvaart noemt het ministerie in Rome de komende parlementsverkiezingen in Italië, naar verwachting in maart 2018, een risicofactor. De drie commissarissen die Alitalia sinds mei onder toezicht besturen zijn bang dat de airline een politiek onderwerp wordt en willen dat voorkomen.

Deze week maakte Lufthansa bekend een bod te hebben uitgebracht op Alitalia van een half miljard euro op de vloot, de slots en het in dienst nemen van een deel van de helft van de 12.000 personeelsleden.

De Duitse branchegenoot zegt te streven naar een ‘Nieuw Alitalia,’ maar zal, als het aanbod wordt geaccepteerd en er geen hogere bieders zijn, dus nog zeker een half jaar moeten wachten. Bovendien is het streven van de Italiaanse regering er juist op gericht Alitalia als geheel te verkopen, met een zo gering mogelijk verlies van arbeidsplaatsen.

De regering heeft inmiddels 300 miljoen euro extra krediet ter beschikking gesteld – bovenop een eerdere 600 miljoen – om Alitalia vliegende te houden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…