Home / Luchtvaart / Verkeer Cathay daalt fors

Verkeer Cathay daalt fors

Verkeer Cathay daalt fors

Cathay Pacific heeft het aantal vervoerde passagiers in de regio Groot-China in oktober fors zien dalen als gevolg van de aanhoudende onrust in Hongkong. Dit meldt website Anna.Aero, die doorgaans goed is geïnformeerd.

Cathay, met Hongkong als thuisbasis, heeft zelf geen getallen naar buiten gebracht over het vervoer. Volgens Anna-Aero daalde het aantal passagiers in oktober met 35 procent. Vooral de vraag uit China ging scherp omlaag.

De internationale luchthaven van Hongkong maakte eerder melding van dertien procent minder passagiers over de maand oktober. Ook in augustus en september waren er per maand ruim tien procent minder passagiers dan een jaar eerder.

Onrust
De oorzaak van deze grote terugval is de politieke en sociale onrust in de stad, die deel is van China, maar ook een status aparte heeft. Sinds deze zomer hadden er veelvuldig protesten op straat plaats van burgers – vooral studenten – tegen wat zij zien als een toenemende invloed van de centrale regering in Beijing. Het ging er vaak hardhandig aan toe, met geweld van zowel demonstranten als de politie.

Afgelopen weekeinde konden de burgers van Hongkong naar de stembus voor lokale verkiezingen, die werden gezien als een graadmeter: zouden de inwoners de kant van het pro-Beijing stadsbestuur kiezen of de kant van de demonstranten?

Het werd een overwinning voor het pro-democratie kamp, met zestig procent van de stemmen. Omdat de stad het oude first past the post systeem heeft overgehouden aan het Britse bestuur, kregen de democraten 400 van de 452 te vergeven zetels.

Illegale protesten
De pro-democratie weet nu dat de meerderheid in de stad haar steunt. Of dit betekent dat de protesten zullen luwen of juist niet valt nog te bezien. De communistische regering in Beijing houdt niet van democratie en sprak steeds van ‘illegale protesten’ in Hongkong. Van de verkiezingsuitslag zal president Xi Jinping zich dan ook niets aantrekken.

Wat betekent dit voor de luchtvaart? Als de rust weerkeert, zal er ook herstel komen voor de airlines, want Hongkong oefent zowel op de zakenwereld als leisure bezoekers een grote aantrekkingskracht uit.

Cathay in het rood
Het lijkt er verder op dat Cathay Pacific de afgelopen maanden meer passagiers verloor dan andere carriers. Dat zou kunnen: vanuit Beijing is de beschuldiging geuit dat Cathay de protesten in de stad steunde. In augustus werd de top van de carrier vervangen door pro-Beijing managers, maar voor Chinezen van buiten Hongkong blijft Cathay een ‘verdacht’ bedrijf en ze kiezen daarom liever andere airlines.

Vaststaat dat Cathay Pacific dit jaar diep in het rood zal belanden. En dat terwijl de maatschappij net was hersteld na een reeks slechte jaren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…