Home / Luchtvaart / Verkeer Cathay daalt fors

Verkeer Cathay daalt fors

Verkeer Cathay daalt fors

Cathay Pacific heeft het aantal vervoerde passagiers in de regio Groot-China in oktober fors zien dalen als gevolg van de aanhoudende onrust in Hongkong. Dit meldt website Anna.Aero, die doorgaans goed is geïnformeerd.

Cathay, met Hongkong als thuisbasis, heeft zelf geen getallen naar buiten gebracht over het vervoer. Volgens Anna-Aero daalde het aantal passagiers in oktober met 35 procent. Vooral de vraag uit China ging scherp omlaag.

De internationale luchthaven van Hongkong maakte eerder melding van dertien procent minder passagiers over de maand oktober. Ook in augustus en september waren er per maand ruim tien procent minder passagiers dan een jaar eerder.

Onrust
De oorzaak van deze grote terugval is de politieke en sociale onrust in de stad, die deel is van China, maar ook een status aparte heeft. Sinds deze zomer hadden er veelvuldig protesten op straat plaats van burgers – vooral studenten – tegen wat zij zien als een toenemende invloed van de centrale regering in Beijing. Het ging er vaak hardhandig aan toe, met geweld van zowel demonstranten als de politie.

Afgelopen weekeinde konden de burgers van Hongkong naar de stembus voor lokale verkiezingen, die werden gezien als een graadmeter: zouden de inwoners de kant van het pro-Beijing stadsbestuur kiezen of de kant van de demonstranten?

Het werd een overwinning voor het pro-democratie kamp, met zestig procent van de stemmen. Omdat de stad het oude first past the post systeem heeft overgehouden aan het Britse bestuur, kregen de democraten 400 van de 452 te vergeven zetels.

Illegale protesten
De pro-democratie weet nu dat de meerderheid in de stad haar steunt. Of dit betekent dat de protesten zullen luwen of juist niet valt nog te bezien. De communistische regering in Beijing houdt niet van democratie en sprak steeds van ‘illegale protesten’ in Hongkong. Van de verkiezingsuitslag zal president Xi Jinping zich dan ook niets aantrekken.

Wat betekent dit voor de luchtvaart? Als de rust weerkeert, zal er ook herstel komen voor de airlines, want Hongkong oefent zowel op de zakenwereld als leisure bezoekers een grote aantrekkingskracht uit.

Cathay in het rood
Het lijkt er verder op dat Cathay Pacific de afgelopen maanden meer passagiers verloor dan andere carriers. Dat zou kunnen: vanuit Beijing is de beschuldiging geuit dat Cathay de protesten in de stad steunde. In augustus werd de top van de carrier vervangen door pro-Beijing managers, maar voor Chinezen van buiten Hongkong blijft Cathay een ‘verdacht’ bedrijf en ze kiezen daarom liever andere airlines.

Vaststaat dat Cathay Pacific dit jaar diep in het rood zal belanden. En dat terwijl de maatschappij net was hersteld na een reeks slechte jaren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…