Home / Luchtvaart / Verkeer Cathay daalt fors

Verkeer Cathay daalt fors

Verkeer Cathay daalt fors

Cathay Pacific heeft het aantal vervoerde passagiers in de regio Groot-China in oktober fors zien dalen als gevolg van de aanhoudende onrust in Hongkong. Dit meldt website Anna.Aero, die doorgaans goed is geïnformeerd.

Cathay, met Hongkong als thuisbasis, heeft zelf geen getallen naar buiten gebracht over het vervoer. Volgens Anna-Aero daalde het aantal passagiers in oktober met 35 procent. Vooral de vraag uit China ging scherp omlaag.

De internationale luchthaven van Hongkong maakte eerder melding van dertien procent minder passagiers over de maand oktober. Ook in augustus en september waren er per maand ruim tien procent minder passagiers dan een jaar eerder.

Onrust
De oorzaak van deze grote terugval is de politieke en sociale onrust in de stad, die deel is van China, maar ook een status aparte heeft. Sinds deze zomer hadden er veelvuldig protesten op straat plaats van burgers – vooral studenten – tegen wat zij zien als een toenemende invloed van de centrale regering in Beijing. Het ging er vaak hardhandig aan toe, met geweld van zowel demonstranten als de politie.

Afgelopen weekeinde konden de burgers van Hongkong naar de stembus voor lokale verkiezingen, die werden gezien als een graadmeter: zouden de inwoners de kant van het pro-Beijing stadsbestuur kiezen of de kant van de demonstranten?

Het werd een overwinning voor het pro-democratie kamp, met zestig procent van de stemmen. Omdat de stad het oude first past the post systeem heeft overgehouden aan het Britse bestuur, kregen de democraten 400 van de 452 te vergeven zetels.

Illegale protesten
De pro-democratie weet nu dat de meerderheid in de stad haar steunt. Of dit betekent dat de protesten zullen luwen of juist niet valt nog te bezien. De communistische regering in Beijing houdt niet van democratie en sprak steeds van ‘illegale protesten’ in Hongkong. Van de verkiezingsuitslag zal president Xi Jinping zich dan ook niets aantrekken.

Wat betekent dit voor de luchtvaart? Als de rust weerkeert, zal er ook herstel komen voor de airlines, want Hongkong oefent zowel op de zakenwereld als leisure bezoekers een grote aantrekkingskracht uit.

Cathay in het rood
Het lijkt er verder op dat Cathay Pacific de afgelopen maanden meer passagiers verloor dan andere carriers. Dat zou kunnen: vanuit Beijing is de beschuldiging geuit dat Cathay de protesten in de stad steunde. In augustus werd de top van de carrier vervangen door pro-Beijing managers, maar voor Chinezen van buiten Hongkong blijft Cathay een ‘verdacht’ bedrijf en ze kiezen daarom liever andere airlines.

Vaststaat dat Cathay Pacific dit jaar diep in het rood zal belanden. En dat terwijl de maatschappij net was hersteld na een reeks slechte jaren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…