Home / Luchtvaart / Verhalenboek KLM-huisjes

Verhalenboek KLM-huisjes

Verhalenboek KLM-huisjes

Tegelijkertijd met het uitkomen van KLM-huisje 99 is er ook een boek verschenen over alle huisjes. Het is voor op de koffietafel, legt auteur Mark Zegeling aan Zakenreis uit.

Kingdom by the Sea, 500 Years of Dutch Design is in een limited edition van 250 stuks verschenen, met een kaft van porselein,  handbeschilderd door Royal Goedewaagen.

Het Engelstalige boek geeft een beschrijving van alle 99 monumenten die in de loop der jaren als voorbeelden voor de aardewerken KLM-huisjes hebben gediend, op volgorde van bouwjaar.

KLM onthulde vorige week in Joure haar 99ste huisje, een replica van een winkel van koffiebrander Douwe Egberts in de Friese plaats.

Porselein
Het boek bevat ook een tegel van porselein. Deze ligt als een kunstwerk in de omslag verzonken. Het boek verschijnt in een genummerde oplage van 250 exemplaren, voorzien van een certificaat van echtheid. Er is ook een pocketeditie van het boek op de markt gebracht onder de naam Little Kingdom by the Sea, a celebration of Dutch cultural heritage.

‘Samen vormt de KLM-collectie een overzicht over 500 jaar Nederlandse bouwkunst, naar oorspronkelijke ontwerpen van bekende architecten als Hendrick de Keyser en Jacob van Campen tot en met Berlage en Cuypers,’ zegt Zegeling.

Als inleiding schreef hij een verhaal over de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst, van het oudste pand in Romaanse stijl tot aan de opkomst van de huidige ‘SuperDutch-generatie’ van Rem Koolhaas , Ben van Berkel, Francine Houben en Winy Maas.

Zegeling legt ook de geschiedenis van de miniaturen in Delfts blauw uit. De productie had tussen 1952 en 1995 in Nederland plaats en werd daarna verplaatst naar China. ‘In zekere zin is dat ook logisch. Delfts blauw is oorspronkelijk een imitatie van Chinees porselein,’ aldus Zegeling.

www.kingdombythesea.nl

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Schiphol test Seamless Flow

Schiphol test Seamless Flow

18/02/2019

Schiphol is een nieuwe proef begonnen met de zogenoemde Seamless Flow, boarden via gezichtsherkenning. Na een eerdere test met KLM is nu de beurt aan passagiers van Cathay Pacific om…

Positie Elbers onduidelijk

Positie Elbers onduidelijk

18/02/2019

Over de positie van KLM-topman Pieter Elbers bestaat naar buiten toe nog altijd grote onduidelijkheid. Terwijl La Tribune heeft gemeld dat Elbers’ herbenoeming rond is, zwijgen andere Franse media, evenals…