Home / Luchtvaart / Verhalenboek KLM-huisjes

Verhalenboek KLM-huisjes

Verhalenboek KLM-huisjes

Tegelijkertijd met het uitkomen van KLM-huisje 99 is er ook een boek verschenen over alle huisjes. Het is voor op de koffietafel, legt auteur Mark Zegeling aan Zakenreis uit.

Kingdom by the Sea, 500 Years of Dutch Design is in een limited edition van 250 stuks verschenen, met een kaft van porselein,  handbeschilderd door Royal Goedewaagen.

Het Engelstalige boek geeft een beschrijving van alle 99 monumenten die in de loop der jaren als voorbeelden voor de aardewerken KLM-huisjes hebben gediend, op volgorde van bouwjaar.

KLM onthulde vorige week in Joure haar 99ste huisje, een replica van een winkel van koffiebrander Douwe Egberts in de Friese plaats.

Porselein
Het boek bevat ook een tegel van porselein. Deze ligt als een kunstwerk in de omslag verzonken. Het boek verschijnt in een genummerde oplage van 250 exemplaren, voorzien van een certificaat van echtheid. Er is ook een pocketeditie van het boek op de markt gebracht onder de naam Little Kingdom by the Sea, a celebration of Dutch cultural heritage.

‘Samen vormt de KLM-collectie een overzicht over 500 jaar Nederlandse bouwkunst, naar oorspronkelijke ontwerpen van bekende architecten als Hendrick de Keyser en Jacob van Campen tot en met Berlage en Cuypers,’ zegt Zegeling.

Als inleiding schreef hij een verhaal over de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst, van het oudste pand in Romaanse stijl tot aan de opkomst van de huidige ‘SuperDutch-generatie’ van Rem Koolhaas , Ben van Berkel, Francine Houben en Winy Maas.

Zegeling legt ook de geschiedenis van de miniaturen in Delfts blauw uit. De productie had tussen 1952 en 1995 in Nederland plaats en werd daarna verplaatst naar China. ‘In zekere zin is dat ook logisch. Delfts blauw is oorspronkelijk een imitatie van Chinees porselein,’ aldus Zegeling.

www.kingdombythesea.nl

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
AmEx GBT naar de beurs

AmEx GBT naar de beurs

08/12/2021

American Express Global Business Travel (GBT) gaat samen met een speciaal vehikel naar de beurs, als aparte entiteit. De geschatte waarde van deze Initial Public Offering ligt rond de 5,3…

Wat doen we met Schiphol?

Wat doen we met Schiphol?

08/12/2021

Het demissionaire kabinet zit in zijn maag met Schiphol. Adviseurs hebben erop gewezen dat de luchthaven niet voldoet aan de milieunormen en fors zou moeten krimpen. De NOS meldt dat…

EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…