Home / Luchtvaart / Verhalenboek KLM-huisjes

Verhalenboek KLM-huisjes

Verhalenboek KLM-huisjes

Tegelijkertijd met het uitkomen van KLM-huisje 99 is er ook een boek verschenen over alle huisjes. Het is voor op de koffietafel, legt auteur Mark Zegeling aan Zakenreis uit.

Kingdom by the Sea, 500 Years of Dutch Design is in een limited edition van 250 stuks verschenen, met een kaft van porselein,  handbeschilderd door Royal Goedewaagen.

Het Engelstalige boek geeft een beschrijving van alle 99 monumenten die in de loop der jaren als voorbeelden voor de aardewerken KLM-huisjes hebben gediend, op volgorde van bouwjaar.

KLM onthulde vorige week in Joure haar 99ste huisje, een replica van een winkel van koffiebrander Douwe Egberts in de Friese plaats.

Porselein
Het boek bevat ook een tegel van porselein. Deze ligt als een kunstwerk in de omslag verzonken. Het boek verschijnt in een genummerde oplage van 250 exemplaren, voorzien van een certificaat van echtheid. Er is ook een pocketeditie van het boek op de markt gebracht onder de naam Little Kingdom by the Sea, a celebration of Dutch cultural heritage.

‘Samen vormt de KLM-collectie een overzicht over 500 jaar Nederlandse bouwkunst, naar oorspronkelijke ontwerpen van bekende architecten als Hendrick de Keyser en Jacob van Campen tot en met Berlage en Cuypers,’ zegt Zegeling.

Als inleiding schreef hij een verhaal over de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst, van het oudste pand in Romaanse stijl tot aan de opkomst van de huidige ‘SuperDutch-generatie’ van Rem Koolhaas , Ben van Berkel, Francine Houben en Winy Maas.

Zegeling legt ook de geschiedenis van de miniaturen in Delfts blauw uit. De productie had tussen 1952 en 1995 in Nederland plaats en werd daarna verplaatst naar China. ‘In zekere zin is dat ook logisch. Delfts blauw is oorspronkelijk een imitatie van Chinees porselein,’ aldus Zegeling.

www.kingdombythesea.nl

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
AMEX heft leeftijdsgrens op

AMEX heft leeftijdsgrens op

24/06/2019

Flying Blue American Express Gold Card heft de grens van 75 jaar op, waarboven de leden geen recht meer hadden op gratis verzekeringen. Zakenreis-columnist Tonny Eyk, die zich luid en…

KLM mijdt luchtruim Iran

KLM mijdt luchtruim Iran

21/06/2019

KLM vliegt vanaf vandaag voorlopig niet over het zuiden van Iran. Aanleiding is het neerschieten door Iran van een Amerikaanse drone. Ook andere airlines, waaronder Qantas, mijden de regio Iran…

Belang Delta in Korean Air

Belang Delta in Korean Air

20/06/2019

Delta Air Lines heeft een belang van 4,3 procent genomen in de Hanjin Group, het moederbedrijf van Korean Air. Delta wil de deelname binnenkort opvoeren naar tien procent, maar wacht…

Kabinet wil kerosine-accijns

Kabinet wil kerosine-accijns

20/06/2019

De Nederlandse regering wil in Europees verband accijns regelen op kerosine. Dit heeft staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, bekendgemaakt in het kader van een tweedaagse internationale conferentie over het belasten…