Home / Luchtvaart / Vegetarisch eten bij Air India

Vegetarisch eten bij Air India

Vegetarisch eten bij Air India

Reizigers in economy class op binnenlandse vluchten van Air India krijgen voortaan alleen vegetarisch eten. Hoewel de meeste hindoes in het land toch al geen vlees eten, gaat het hier om een pure bezuinigingsmaatregel.

Vegetarisch eten is goedkoper dan maaltijden met vlees, zegt de airline. Overigens ging het alleen om kip – rundvlees mag in India niet worden gegeten, want de koe is voor de één miljard hindoes heilig, terwijl varkensvlees niet kan vanwege de grote moslimminderheid (180 miljoen mensen) in het land.

Het grootste deel van de vluchten van Air India is binnenlands, maar de carrier lijdt al jaren verlies en poogt op alle mogelijke manieren geld in het laatje te brengen. Het besluit om de kip van het menu te halen – in de kleine business class op binnenlandse vluchten kunnen passagiers nog wel vlees bestellen – heeft ook tot veel kritiek geleid op Air India, met name uit moslimhoek die de stap zien als bevoordeling van de hindoes.

Geen investering Oman Air
Intussen zoekt Air India, een staatsbedrijf en lid van Star Alliance, koortsachtig naar private investeerders uit binnen- en buitenland. De Indiase regering heeft ingestemd met privatisering.

Een van de airlines die de laatste tijd in verband werd gebracht met een mogelijk belang in Air India is Oman Air. Maar de CEO van Oman Air, Paul Gregorowitsch, heeft nu aan de Indiase krant The Hindu laten weten dat daar geen sprake van zal zijn. De voormalige KLM-bestuurder zegt alleen te willen investeren in maatschappijen die het goed doen.

“Kijk eens wat de airlines uit onze buurlanden in de Golf hebben gedaan in Europa. Dat is op een complete mislukking uitgedraaid,”  aldus Gregorowitsch. Hij doelt daarmee met name op Etihad uit Abu Dhabi dat forse investeringen deed in airberlin, Alitalia en enkele kleinere carriers in Europa, zonder dat dit ergens tot succes leidde.

Een andere potentiële bieder is IndiGo, de grootste airline van India, die in private handen is, maar IndiGo aarzelt. Voorlopig lijkt het erop dat niemand zich wil branden aan Air India, dat steeds meer marktaandeel verliest. Na IndiGo en Jet Airways is Air India nu nog de derde carrier van India; nummer vier SpiceJet zit de logge staatsmaatschappij op de hielen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…

KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…