
Veel zakenreizigers reizen het liefst met alleen handbagage. De doorlooptijd in het passageproces wordt zo bekort en de reiziger heeft te allen tijde toegang tot zijn bezittingen. De regels die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor dit soort bagage verschillen nogal. Online reisbureau Kayak deed onderzoek naar de uiteenlopende regels. Zo blijkt dat het toegestane gewicht voor handbagage bij Lufthansa 8 kilo is, terwijl British Airways maximaal 23 kilo toestaat.
Volgens Kayak is de populariteit van het reizen met enkel handbagage een van de oorzaken van de lange wachtrijen op Schiphol. “Controleposten draaien overuren en bij de gate blijkt vaak dat niet alle handbagage ingecheckt kan worden doordat de bagage niet voldoet aan de gestelde eisen” aldus de reiszoekmachine die met het onderzoek wat overzicht probeert te scheppen voor reizigers.
Tarieven overtollige kilo’s
Uit de analyse van KAYAK.nl blijkt dat de toegestane afmetingen per vliegtuigmaatschappij redelijk overeenkomen, maar dat er wel een flink verschil is tussen het aantal toegestane kilo’s en de extra kosten van het inchecken van te zware of te grote handbagage bij de gate. De onderzochte vliegmaatschappijen staan gemiddeld tussen de 7 en 12 kilo handbagage toe. KLM biedt de mogelijkheid om 12 kilo bagage aan boord mee te nemen. Uitschieter is echter British Airways, waar 23 kg in de cabine mag worden meegenomen.
Wie zich bij Lufthansa en Aeroflot niet aan het maximale toegestane gewicht van respectievelijk 8 en 10 kilo houdt, wordt in de meeste gevallen gedwongen om de handbagage in te checken en flink bij te betalen. Op een korte vlucht kost het inchecken van te zware handbagage 45 euro bij Lufthansa en bij Aeroflot 100 euro. Op een lange vlucht kost het bij Aeroflot 125 euro en bij Lufthansa zelfs 150 euro. Dit terwijl de gemiddelde prijs voor het inchecken van overtollige bagage op een korte vlucht rond de 55 euro per item ligt.
Corendon en Turkish Airlines zijn de enige maatschappijen waarbij je een prijs per kilo betaalt bij te zware bagage. Bij Turkish Airlines kost dit op een korte vlucht 7 euro per overtollige kilo, en op een lange vlucht 15 euro.


