Home / Luchtvaart / Veel maatschappijen mijden het luchtruim van Iran en Irak

Veel maatschappijen mijden het luchtruim van Iran en Irak

Veel maatschappijen mijden het luchtruim van Iran en Irak

Veel airlines, waaronder KLM en Air France, hebben besloten het luchtruim boven Iran en Irak voorlopig te vermijden, in reactie op de groeiende spanningen in het Midden-Oosten. Zo vuurde Iran woensdag raketten af op Amerikaanse doelen in Irak.

KLM zegt in een verklaring ‘tot nader order’ niet door het luchtruim van zowel Iran als Irak te zullen vliegen. “Vluchten naar verschillende Zuidoost-Aziatische bestemmingen en bestemmingen in het Midden-Oosten worden gevlogen via alternatieve routes,”  aldus KLM. De airline zal de situatie in het gebied ‘blijven monitoren’ en staat ‘in nauw contact’ met de autoriteiten.

Ook Singapore Airlines, Qantas, China Airlines, Lufthansa en Malaysia Airlines hebben aangekondigd het luchtruim boven de brandhaarden voorlopig te vermijden.

Iran vuurde in de nacht van dinsdag op woensdag raketten af op Amerikaanse doelen in Irak, als vergelding voor het ombrengen door de Amerikanen van de Iraanse generaal Qasem Soleimani (foto links), op 3 januari.

Crash Boeing bij Teheran
Woensdagmorgen crashte bij Teheran een Oekraïense Boeing 737, waarbij alle 176 inzittenden omkwamen, maar de Iraanse autoriteiten zeggen dat er geen verband bestaat met de raketaanvallen. Airlines nemen niettemin het zekere voor het onzekere en vliegen voorlopig om.

Naar de Iraakse hoofdstad Bagdad vliegt al jaren geen enkele Westerse maatschappij meer. Op Teheran, Iran zijn Lufthansa en Austrian de enige twee Westerse carriers. Lufthansa heeft zijn dagelijks vlucht naar Teheran opgeschort, maar zegt de situatie van dag tot dag te bekijken. Op de site van de Duitse maatschappij is de eerstvolgende vlucht naar Teheran komende vrijdag.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…