
UNICEF is met vijftien airlines, waaronder Air France-KLM, in het vervoer van coronavaccins naar ontwikkelingslanden gestapt. Voor de luchtvaart is dit welkom: cargo is de enige poot binnen de branche die nog floreert.
Het kinderfonds van de Verenigde Naties is in normale tijden de grootste inkoper en distributeur van ‘gewone’ vaccins ter wereld, met twee miljard stuks per jaar, bestemd om kinderen te immuniseren tegen tal van (kinder-) ziektes. UNICEF zegt nu het initiatief te hebben genomen om over de leeftijdsgrenzen heen te stappen vanwege die “unieke en lange ervaring” in de logistiek.
De partners zijn, behalve Air France-KLM: Brussels Airlines, Cathay Pacific, Emirates Skycargo, Ethiopian Airlines, Etihad Airways, IAG Cargo, Korean Air, Lufthansa Cargo, Qatar Airways, Saudia, Singapore Airlines, United Airlines, AirBridge Cargo, Cargolux en Astral Aviation.
Het UNICEF Humanitarian Airfreight Initiative is bedoeld om wereldwijd vaccins tegen corona, essentiële medicijnen en medische hulpgoederen te vervoeren naar landen die zelf onvoldoende middelen hebben voor de financiering. UNICEF zegt indirect ook de eigen doelgroep te helpen: door het laten vaccineren van personeel in de gezondheidszorg krijgen “kinderen en hun moeders de behandeling die ze nodig hebben.”
Hoewel UNICEF geen mededelingen heeft gedaan over de kostenverdeling, mag worden aangenomen dat de VN zowel de vaccins als het vervoer ervan financiert. Voor de luchtvaart is dat een welkome instrooier, want alle airlines staan op zwaar verlies als gevolg van de coronacrisis. Alleen specialistische cargomaatschappijen en carriers als Korean Air en China Airlines, die een grote vrachtdivisie hebben, maakten in 2020 nog winst.