
De Europese Commissie heeft de Air Safety List van airlines die niet naar de EU mogen vliegen geüpdatet. In de praktijk is het een wassen neus: de meeste carriers op de lijst hebben geen vliegtuigen die Europa kunnen halen, of vliegen toch, met derden.
De meest ‘bekende’ maatschappijen die van de lijst zijn gehaald zijn Air Madagascar en het Indonesische Lion Air. Air Madagascar mocht sinds 2011 geen vluchten meer uitvoeren naar de EU omdat de kwaliteit van de verouderde vloot te wensen overliet. Geen nood: Air Madagascar vloog sindsdien met een geleasde Boeing 767 van de Portugese leasemaatschappij EuroAtlantic Airways om vluchten naar Parijs uit te voeren.
En Lion Air is een prijsvechter met een vloot van voornamelijk Boeing 737’s, die bij lange na niet het bereik hebben om naar Europa te vliegen.
IranAir is een andere airline die bij de EU in het kwaad daglicht stond, deels wegens een sterk verouderde vloot, deels door de politieke tegenstellingen met het Westen over het Iraanse atoomprogramma. In 2010 deed de EU een deel van de vloot van IranAir in de ban. IranAir mocht sindsdien wel vluchten uitvoeren naar Europa, met (eveneens sterk verouderde) toestellen van het type Airbus 300 en A310.
De EU heeft nu bepaald dat alle vliegtuigen van IranAir weer naar Europa mogen vliegen, behalve de Boeing 747 en de Fokker 100. Het land kan de komende jaren profiteren van het opheffen van de Westerse boycot, na toezeggingen uit Iran het atoomprogramma stop te zetten. Er zijn door Iran inmiddels miljardenorders geplaatst bij zowel Airbus als Boeing.
Op de zwarte lijst van de EU staan nu nog 216 airlines, vrijwel allemaal obscure maatschappijen met een zeer kleine vloot. Uitzondering is Iraqi Airways, dat wel de toestellen heeft om naar Europa te vliegen (Boeing 747, 767 en 777), maar niet de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

