Home / Luchtvaart / Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

FNV Luchtvaart heeft vandaag namens het grondpersoneel een ultimatum gesteld aan KLM. FNV kiest hiermee een koers die verschilt van de andere bonden.

Als KLM niet voor dinsdag 26 juli 18.00 uur ingaat op de cao-eisen, volgen er acties die ‘stap voor stap’ worden opgebouwd, heeft de FNV aan de airline laten weten.

FNV vroeg de afgelopen dagen aan haar leden onder het grondpersoneel bij KLM wat ze van de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe cao vonden en het merendeel van de leden koos voor ‘actie.’ Jan van den Brink, cao-onderhandelaar namens FNV Luchtvaart, zegt dat de KLM’ers bij hun acties ‘rekening zullen houden met de passagiers en de veiligheid’.

De werknemers aan de grond bij KLM eisen een ‘fatsoenlijke loonsverhoging voor iedereen’ en willen dat uitzendkrachten doorstromen naar een vaste baan. “Al jaren moeten wij steeds meer doen met steeds minder mensen,” zegt Walter van der Vlies, Teamleider Platform. “Structureel werk verdient echte banen en moet niet worden ingevuld met uitzendbanen. Het is tijd dat KLM ook weer in ons investeert en niet alleen in materiaal.”

Ook de plannen van KLM voor de seniorendagen zijn tegen het zere been van de FNV.  Van den Brink: “Het in één keer inleveren van deze dagen zonder dat daar een fatsoenlijk levensfasebewust beleid tegenover staat, vinden onze leden een te grote opoffering. Ze willen kwaliteit leveren en veilig hun werk kunnen doen, maar om dat te kunnen doen, zijn gezonde werkomstandigheden en baanzekerheid van belang. KLM bezuinigt al jaren op de arbeidsvoorwaarden en de recente verbetering van de financiële resultaten biedt ruimte om nu eens te investeren in de medewerkers.”

Late zomer
De cao die moet worden afgesloten geldt voor in totaal 14.500 werknemers, waaronder incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend mensen werken op uitzendbasis bij KLM.

Andere bonden hebben ook niet getekend voor de nieuwe cao, maar willen de onderhandelingen in de late zomer voortzetten. CNV zei gisteren dat de KLM-directie de zaak ‘onnodig’ op de spits heeft gedreven.

“Liever hadden we meer tijd genomen. Nu ligt er al een ultiem bod van KLM op tafel en zijn we in feite uitgepraat. Dat betekent dat we de leden om hun mening gaan vragen,” zei CNV-onderhandelaar Michiel Wallaard. “Omdat dit zorgvuldig moet gebeuren, zal dit later deze zomer plaatsvinden, als het stof wat is gedaald.

Ook de Vereniging Hoger KLM Personeel (VHKP) is voor nieuw overleg en raadpleegt haar leden op 24 september.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…