Home / Luchtvaart / Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

FNV Luchtvaart heeft vandaag namens het grondpersoneel een ultimatum gesteld aan KLM. FNV kiest hiermee een koers die verschilt van de andere bonden.

Als KLM niet voor dinsdag 26 juli 18.00 uur ingaat op de cao-eisen, volgen er acties die ‘stap voor stap’ worden opgebouwd, heeft de FNV aan de airline laten weten.

FNV vroeg de afgelopen dagen aan haar leden onder het grondpersoneel bij KLM wat ze van de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe cao vonden en het merendeel van de leden koos voor ‘actie.’ Jan van den Brink, cao-onderhandelaar namens FNV Luchtvaart, zegt dat de KLM’ers bij hun acties ‘rekening zullen houden met de passagiers en de veiligheid’.

De werknemers aan de grond bij KLM eisen een ‘fatsoenlijke loonsverhoging voor iedereen’ en willen dat uitzendkrachten doorstromen naar een vaste baan. “Al jaren moeten wij steeds meer doen met steeds minder mensen,” zegt Walter van der Vlies, Teamleider Platform. “Structureel werk verdient echte banen en moet niet worden ingevuld met uitzendbanen. Het is tijd dat KLM ook weer in ons investeert en niet alleen in materiaal.”

Ook de plannen van KLM voor de seniorendagen zijn tegen het zere been van de FNV.  Van den Brink: “Het in één keer inleveren van deze dagen zonder dat daar een fatsoenlijk levensfasebewust beleid tegenover staat, vinden onze leden een te grote opoffering. Ze willen kwaliteit leveren en veilig hun werk kunnen doen, maar om dat te kunnen doen, zijn gezonde werkomstandigheden en baanzekerheid van belang. KLM bezuinigt al jaren op de arbeidsvoorwaarden en de recente verbetering van de financiële resultaten biedt ruimte om nu eens te investeren in de medewerkers.”

Late zomer
De cao die moet worden afgesloten geldt voor in totaal 14.500 werknemers, waaronder incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend mensen werken op uitzendbasis bij KLM.

Andere bonden hebben ook niet getekend voor de nieuwe cao, maar willen de onderhandelingen in de late zomer voortzetten. CNV zei gisteren dat de KLM-directie de zaak ‘onnodig’ op de spits heeft gedreven.

“Liever hadden we meer tijd genomen. Nu ligt er al een ultiem bod van KLM op tafel en zijn we in feite uitgepraat. Dat betekent dat we de leden om hun mening gaan vragen,” zei CNV-onderhandelaar Michiel Wallaard. “Omdat dit zorgvuldig moet gebeuren, zal dit later deze zomer plaatsvinden, als het stof wat is gedaald.

Ook de Vereniging Hoger KLM Personeel (VHKP) is voor nieuw overleg en raadpleegt haar leden op 24 september.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…

IATA pessimistisch over 2020

IATA pessimistisch over 2020

01/07/2020

IATA toonde zich woensdag in haar wekelijkse online persconferentie pessimistisch. Snel herstel van zakenreizen komt er niet door de angst voor besmetting van personeel, terwijl de recente groei van het…