Home / Luchtvaart / Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

FNV wil dat KLM vóór 30 augustus om 12.00 uur met een nieuw bod komt voor een cao. Zo niet, dan volgen er acties, waarschuwt de vakbond.

Het overleg tussen de acht vakbonden en de directie van KLM ligt al anderhalve maand stil omdat de partijen het niet eens kunnen worden, met name over de stijging van de lonen. FNV is een van de bonden aan tafel.

FNV-bestuurder Jan van den Brink heeft nu een brief gestuurd aan KLM, waarin hij schrijft: ‘Op 11 juli hebben we de cao-onderhandelingen opgeschort, omdat het onmogelijk leek tot een cao-akkoord te komen. Sindsdien heeft KLM alleen gesuggereerd dat ze nog iets te bieden hadden. We zijn het tijdrekken zat.’

Drie maanden
FNV en de andere bonden hebben erop gewezen dat het personeel bij KLM inmiddels drie maanden zonder cao zit. Over de gehele linie eisen de bonden een loonsverhoging van vier procent. Verder willen dat KLM meer personeel in dienst neemt om de werkdruk te verlagen en verlangen ze gunstiger roosters.

Van den Brink zegt hierover: ‘KLM heeft topjaren achter de rug, mede mogelijk gemaakt door haar medewerkers. Dan is het toch niet raar dat we daar waardering voor vragen?’

KLM is bereid om 1,7 procent meer loon te geven. Topman Pieter Elbers wijst erop dat KLM juist op dit moment in een moeilijke fase zit, met een dalende operationele winst. FNV ziet dat anders.

‘FNV-leden zijn verontwaardigd over de houding van KLM. In ledenvergaderingen is opgeroepen om acties te voeren,’ aldus Jan van den Brink. De bond wil nog niet zeggen hoe die acties eruit gaan zien als KLM het ultimatum laat verstrijken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…