Home / Luchtvaart / Uitstel Indiase dochter Qatar

Uitstel Indiase dochter Qatar

Uitstel Indiase dochter Qatar

Qatar Airways heeft haar plan om dit jaar een Indiase dochtermaatschappij op te richten uitgesteld. Dit heeft de CEO, Akbar Al Baker, op een persconferentie in New Delhi bekendgemaakt.

Al Baker zei gisteren dat hij zich heeft vergist in de regels voor Foreign Direct Investment (FDI) in India. Qatar Airways wilde nog dit jaar een eigen airline oprichten waarvan zij volledig eigenaar zou zijn. ‘Wij zijn zeer geïnteresseerd in het lanceren van een airline in India, maar de regelgeving is een beetje verwarrend voor ons,’ zei hij.

‘Aanvankelijk was onze indruk dat buitenlandse investeerders honderd procent mochten bezitten van een binnenlandse Indiase carrier. Onze advocaten kwamen er naderhand achter dat 49 procent het maximum is,’ aldus Al Baker.

Aanpassing FDI
Een buitenlandse bedrijf moet in India een joint venture aangaan met een of meerdere lokale partners, waarbij het Indiase aandeel niet minder dan 51 procent mag zijn. Die constructie ziet Qatar Airways niet zitten en de airline uit de Golf zegt minimaal een jaar te zullen wachten, in de hoop dat de regelgeving voor FDI zal veranderen.

Al Baker benadrukte in New Delhi dat hij geen bezwaar heeft tegen een Indiase partner, mits deze ‘goed’ is, zonder ‘politieke bagage.’ De enige maatschappij in India die daar momenteel aan voldoet, zo voegde hij eraan toe, is IndiGo, een prijsvechter die is uitgegroeid tot de grootste airline in het land.

Als alternatief voor een eigen dochter in India zou Al Baker openstaan voor deelname in IndiGo. ‘Als wij zouden investeren, zouden we willen investeren in een succesverhaal. Rahul Bhatia (oprichter en CEO van IndiGo – red.) is een goede vriend. Indien hij bereid is iets met ons te doen, staan we daarvoor open.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…