Home / Luchtvaart / Uganda Airlines vliegt weer

Uganda Airlines vliegt weer

Uganda Airlines vliegt weer

Oeganda heeft na twintig jaar absentie weer een eigen luchtvaartmaatschappij. Uganda Airlines voerde vandaag de eerste commerciële vlucht uit, van Entebbe naar Nairobi.

De staatsonderneming heeft voorlopig een kleine vloot van twee Bombardier CRJ’s, met nog eens twee in bestelling. Bij Airbus is een order geplaatst voor twee A330neo’s. De routes zijn voorlopig regionaal, maar de carrier heeft ambities om het netwerk snel uit te breiden.

Oeganda, gelegen in het hart van Afrika, heeft ruim veertig miljoen inwoners, maar sinds 2001 bestaat er geen functionerende airline meer. Alle verkeer van en naar de luchthaven Entebbe is in handen van buitenlandse carriers, waaronder Brussels Airlines, KLM, Kenya Airways, Ethiopian, RwandAir en Emirates. KLM vliegt dagelijks naar Oeganda, in een driehoeksverbinding met Kigali, Rwanda.

Het oude Uganda Airlines, in 1977 opgericht door toenmalig dictator Idi Amin, ging in 2001 failliet. De huidige regering van president Museveni rekent erop dat een eigen airline veel werkgelegenheid zal scheppen. Uganda Airlines zou vooral het zakelijk luchtverkeer moeten stimuleren.

Entebbe International Airport is nu met 1,85 miljoen passagiers (in 2018) een kleine luchthaven; het hebben van een eigen airline zou dit getal een boost moeten geven.

Foto afkomstig van website Uganda Airlines

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…