Home / Luchtvaart / Tweede staking Lufthansa

Tweede staking Lufthansa

Tweede staking Lufthansa

Lufthansa schrapt woensdag duizend vluchten nu de piloten hebben besloten voor de tweede opeenvolgende dag te staken. Dinsdag werden de lange-afstandsvluchten getroffen, een dag later zijn de vluchten op de korte en middellange afstand aan de beurt.

De directie van Lufthansa stapte dinsdag naar de rechter om in kort geding een tweede stakingsdag te laten verbieden, maar de rechtbank in Frankfurt oordeelde dat de acties niet disproportioneel zijn en door mogen gaan. Vooral op de tweede stakingsdag zal Lufthansa hard geraakt worden. De Duitse airline verwacht dat 140.000 passagiers niet of alleen met grote vertraging kunnen vliegen. Op dinsdag ging het om ‘slechts’ 20.000 passagiers en konden 84 vluchten op de lange afstand niet doorgaan, ongeveer de helft van alle long haul vluchten van Lufthansa.

De piloten bij Lufthansa en hun vakbond Vereinigung Cockpit (VC) hebben de afgelopen achttien maanden al herhaaldelijk het werk neergelegd uit protest tegen de plannen van de directie om piloten het voorrecht af te nemen op hun 55ste met pensioen te mogen en nog tien jaar lang 60 procent van hun loon doorbetaald te krijgen. Ook wil Lufthansa niet-Duitse vliegeniers aannemen tegen lagere salarissen. CEO Carsten Spohr zegt dat lagere lonen noodzakelijk zijn omdat de airline anders de concurrentie met onder meer de prijsvechters niet meer aankan.

Lufthansa zegt nu in een boze verklaring dat de vakbond alle voorstellen van de directie de afgelopen tijd naast zich neer heeft gelegd. “Het is momenteel overduidelijk onmogelijk om constructieve onderhandelingen te voeren,” aldus de airline. De directie neemt daarom enkele eenzijdige maatregelen, zoals het bevriezen van de huidige arbeidsvoorwaarden en een vacaturestop. Ook wil Lufthansa via de rechter VC dwingen schadevergoeding te betalen, met terugwerkende kracht, voor een staking in april 2014. Lufthansa kreeg toen van de rechtbank wél gelijk; de rechter oordeelde dat een staking op dat moment onwettig was, omdat er nog een CAO van kracht was. De kosten van die werkonderbreking werden becijferd op 60 miljoen euro, een bedrag dat de directie nu alsnog wil verhalen op de vakbond.

Lufthansa zegt voorts naar wettige middelen te kijken om te voorkomen dat de piloten “verdere schade aan het bedrijf en de klanten” kunnen aanrichten. De directie zegt dat het voortbestaan van de onderneming en de banen van 120.000 personeelsleden op het spel staan. Bettina Volkens, Chief Officer Corporate Human Resources & Legal Affairs bij Lufthansa heeft een beroep gedaan op het “verantwoordelijkheidsgevoel” van de piloten bij Lufthansa.

Vakbond VC heeft nog meer stakingen gepland voor dit najaar en Volkens vreest dat de financiële schade daardoor kan oplopen tot 100.000 euro per piloot. Lufthansa heeft 5.400 piloten – inclusief Germanwings en Eurowings – waarmee de totale schade dus boven de 500 miljoen euro uit zou kunnen komen. Vorig jaar moest de airline 250 miljoen afschrijven wegens stakingen van het personeel, vooral van de piloten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…