Home / Luchtvaart / Twee passagiers ontbreken: A380 Air France keert om

Twee passagiers ontbreken: A380 Air France keert om

Twee passagiers ontbreken: A380 Air France keert om

Een Airbus A380 van Air France, op weg van Parijs naar Johannesburg, is woensdag na 45 minuten omgedraaid nadat de bemanning zich had gerealiseerd dat er twee passagiers ontbraken van wie wel bagage aan boord was.

De gezagvoerder meldde aan de verkeerstoren op Charles de Gaulle dat het toestel een noodlanding moest maken, een term die aangeeft dat de piloot met voorrang wil landen. De A380 landde verder normaal. Aan de grond bleek dat het om vier koffers ging van twee passagiers die via Londen Heathrow op Charles de Gaulle de vlucht van Air France hadden moeten halen. Maar ze misten hun aansluiting, terwijl de bagage hen al vooruit was gereisd.

Een woordvoerder van de airline zei: “Air France bevestigt dat de crew van vlucht AF990A van Parijs Charles de Gaulle (CDG) naar Johannesburg (JNB) op 14 oktober heeft besloten uit voorzorg terug te keren naar Parijs CDG. Veiligheid heeft prioriteit bij Air France.” De maatschappij onderzoekt nog waarom de bagage wel aan boord was en de twee passagiers niet, evenals de vraag waarom de ‘mismatch’ niet werd ontdekt voordat de vlucht vertrok. De A380 is na onderzoek aan de grond alsnog naar Zuid-Afrika gevlogen.

Sinds de aanslag op Pan Am vlucht 103, in 1988, is de internationale standaard in de luchtvaart dat op passagiersvluchten bagage alleen aan boord mag zijn als de eigenaar ervan in hetzelfde toestel zit. In de Boeing 747 van Pan Am was destijds door terroristen een bom geplaatst in een onbegeleide koffer aan boord. De bom ontplofte in volle vlucht; alle 259 inzittenden en elf inwoners van het Schotse plaatsje Lockerbie, waar het toestel neerstortte, kwamen om het leven.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….