Home / Luchtvaart / Twee grote crashes stuwden de slachtoffercijfers in 2020

Twee grote crashes stuwden de slachtoffercijfers in 2020

Twee grote crashes stuwden   de slachtoffercijfers in 2020

Hoewel er door corona in 2020 wereldwijd veel minder werd gevlogen, daalde het aantal slachtoffers van vliegtuigcrashes niet ten opzichte van 2019. Twee grote ongelukken, in Iran en Pakistan, stuwden de statistieken.

Afgelopen jaar hadden er enkele grote en verscheidene kleinere ongelukken met verkeersvliegtuigen plaats, waarbij in totaal bijna 300 mensen om het leven kwamen. In het pre-coronajaar 2019, toen de luchtvaartmaatschappijen internationaal alle vervoersrecords braken, vielen er 288 doden door ongelukken. Ook relatief was 2020 geen goed jaar  wat betreft verkeersveiligheid. Grote commerciële vliegtuigen hadden 0,27 fatale ongelukken per 1 miljoen vluchten, tegenover 0,18 in 2019.

In 2020 had de grootste crash plaats op 8 januari toen het Iraanse leger boven Teheran een toestel van Ukraine International Airlines aanzag voor een Amerikaanse gevechtsvliegtuig en de Boeing 737-800 neerhaalde. Alle 176 inzittenden kwamen om. Iran maakte naderhand excuses voor de vergissing en betaalde de nabestaanden compensatie.

Een tweede ongeluk van omvang deed zich voor op 22 mei in Pakistan. Een Airbus A320 van Pakistan International Airlines verongelukte bij de landing in Karachi. Van de 99 inzittenden vonden 97 de dood.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…