Home / Luchtvaart / Turkish Airlines mogelijk nieuwe klant A380

Turkish Airlines mogelijk nieuwe klant A380

Turkish Airlines mogelijk nieuwe klant A380

Turkish Airlines is geïnteresseerd in de aanschaf van de Airbus A380. Dit hebben Frans en Britse media deze week gemeld. Turkish Airlines zou in onderhandeling zijn met de fabrikant  over de aanschaf van tien A380’s of meer.

Turkish is een ambitieuze, snel groeiende maatschappij. Topman Temel Kotil wilde in zijn vlootplannen tot nu toe niet verder gaan dan de Boeing 777-300ER als grootste toestel, met 349 stoelen.

Maar Turkish wil net als Emirates dat in Dubai doet een draaipunt opbouwen, in Istanbul, van vliegverkeer tussen oost en west. Emirates is wereldwijd inmiddels de grootste carrier, gemeten naar afgelegde internationale vervoerskilometers. Het toestel dat daarbij centraal staat is de A380, waarvan Emirates 57 in de vloot heeft, met nog 83 in bestelling.

Intussen hebben twee topbestuurders van Airbus een brief geschreven aan institutionele beleggers waarin ze verzekeren dat de productie van de A380 gewoon doorgaat.  De namen van financieel directeur Harald Wilhelm en commercieel directeur John Leahy staan onder de brief waarin staat dat de Europese vliegtuigbouwer nooit heeft overwogen om de bouw van de A380 te staken.

Het was Wilhelm zelf die vorige maand verwarring zaaide toen hij tegen analisten zei dat de A380 in 2018 break-even zou draaien “zelfs als Airbus zou besluiten de productielijn te stoppen”.

Omdat Airbus vorig jaar geen enkele nieuwe order wist binnen te halen voor de dubbeldeks superjumbo leek het erop dat Wilhelm een hint gaf dat de productie zou worden gestaakt, na de uitvoering van de reeds geplaatste orders.

Topman Fabrice Brégier zei eerder deze maand al als dat er niets zal veranderen aan de productie van de A380. Wilhelm en Leahy onderstrepen dat nog eens met hun brief.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Interim CEO bij Garuda

Interim CEO bij Garuda

06/12/2019

De  raad van commissarissen van Garuda Indonesia heeft Fuad Rizal benoemd tot waarnemend CEO, naast zijn huidige functie als directeur van finance & risk management van de airline. De aanstelling…

Z-Afrika pompt geld in SAA     

Z-Afrika pompt geld in SAA     

06/12/2019

De Zuid-Afrikaanse regering pompt 260 miljoen euro in het noodlijdende  South African Airways (SAA). De staatsmaatschappij is ook onder curatele gesteld. Vorige maand legde een grote staking SAA nog volledig…

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

06/12/2019

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek. Nu het…

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

06/12/2019

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee…

Social media KLM in Japan

Social media KLM in Japan

05/12/2019

KLM heeft een nieuw servicekanaal geopend, gericht op de Japanse markt. Op het bestaande social media platform LINE wordt voortaan door KLM 24/7 service verleend aan Japanse klanten. Social media…