Home / Luchtvaart / Turkish in 2019 naar Sydney

Turkish in 2019 naar Sydney

Turkish in 2019 naar Sydney

Turkish Airlines vliegt in de zomer van 2019 voor het eerst rechtstreeks van Istanbul naar Sydney, Australië. Dit heeft de Turkse maatschappij vandaag bekendgemaakt op de eigen Corporate Club Conference in Istanbul.

Turkish claimt al jaren de airline te zijn die zonder tussenstop naar het meeste aantal landen ter wereld vliegt, 119 in totaal, maar Australië en Nieuw-Zeeland zaten daar tot nu toe niet bij. Dit verandert volgend jaar met verbindingen tussen Istanbul en Sydney, ‘om te beginnen’ zei chaiman Ilker Ay.

Concurrent van de Golf
Turkish Airlines heeft grote ambities die moeten leiden tot een nog groter netwerk. De carrier heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een alternatief voor de drie Golf-maatschappijen, vooral Emirates uit Dubai.

Turkish heeft alvast één voordeel ten opzichte van de Arabische branchegenoten: er is een grote binnenlandse vraag, Turkije heeft 80 miljoen inwoners, tegenover negen miljoen in de Verenigde Arabische Emiraten (onder wie 7,8 miljoen buitenlandse werknemers).

Maar de chairman erkende vandaag dat zijn airline nog veel problemen moet overwinnen. Turkije gaat door moeilijke economische tijden, met een enorme devaluatie van de lira als gevolg. Voor Turkish Airlines betekent dit onder meer dat aankopen die worden betaald in dollars, zoals brandstof, ineens veel duurder zijn.

Maar Turkish Airlines zal de problemen te boven komen, zo verzekerde Ay zijn gehoor. ‘Ga zitten, fasten your seatbelt, alles komt goed met ons.’

Nieuwe luchthaven
Eind volgende maand gaat, als de planning wordt gehaald, de nieuwe luchthaven van Istanbul open, die in de eerste fase een capaciteit heeft van negentig miljoen passagiers op jaarbasis. De huidige airport, Istanbul Atatürk Airport, verwerkte vorig jaar 63 miljoen passagiers.

Op termijn heeft de nieuwe luchthaven een capaciteit van 200 miljoen passagiers. Als dat aantal zou worden gehaald zou Istanbul, op de ranglijst van nu, de grootste luchthaven ter wereld zijn

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Uitstel A-pier op Schiphol

Uitstel A-pier op Schiphol

19/04/2019

De opening van de nieuwe ‘A-pier’ op Schiphol is met een jaar vertraagd en staat nu gepland voor december 2020. De luchthaven noemt uitgelopen werkzaamheden als reden voor het uitstel….

Albert Plesman landde in zee

Albert Plesman landde in zee

15/04/2019

KLM wordt in oktober honderd jaar oud. Zakenreis blikt in een aantal episodes alvast terug, samen met Ron Wunderink, op een eeuw luchtvaart in Nederland. Deel 1: Albert Plesman. Het…