Home / Luchtvaart / Turkish in 2019 naar Sydney

Turkish in 2019 naar Sydney

Turkish in 2019 naar Sydney

Turkish Airlines vliegt in de zomer van 2019 voor het eerst rechtstreeks van Istanbul naar Sydney, Australië. Dit heeft de Turkse maatschappij vandaag bekendgemaakt op de eigen Corporate Club Conference in Istanbul.

Turkish claimt al jaren de airline te zijn die zonder tussenstop naar het meeste aantal landen ter wereld vliegt, 119 in totaal, maar Australië en Nieuw-Zeeland zaten daar tot nu toe niet bij. Dit verandert volgend jaar met verbindingen tussen Istanbul en Sydney, ‘om te beginnen’ zei chaiman Ilker Ay.

Concurrent van de Golf
Turkish Airlines heeft grote ambities die moeten leiden tot een nog groter netwerk. De carrier heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een alternatief voor de drie Golf-maatschappijen, vooral Emirates uit Dubai.

Turkish heeft alvast één voordeel ten opzichte van de Arabische branchegenoten: er is een grote binnenlandse vraag, Turkije heeft 80 miljoen inwoners, tegenover negen miljoen in de Verenigde Arabische Emiraten (onder wie 7,8 miljoen buitenlandse werknemers).

Maar de chairman erkende vandaag dat zijn airline nog veel problemen moet overwinnen. Turkije gaat door moeilijke economische tijden, met een enorme devaluatie van de lira als gevolg. Voor Turkish Airlines betekent dit onder meer dat aankopen die worden betaald in dollars, zoals brandstof, ineens veel duurder zijn.

Maar Turkish Airlines zal de problemen te boven komen, zo verzekerde Ay zijn gehoor. ‘Ga zitten, fasten your seatbelt, alles komt goed met ons.’

Nieuwe luchthaven
Eind volgende maand gaat, als de planning wordt gehaald, de nieuwe luchthaven van Istanbul open, die in de eerste fase een capaciteit heeft van negentig miljoen passagiers op jaarbasis. De huidige airport, Istanbul Atatürk Airport, verwerkte vorig jaar 63 miljoen passagiers.

Op termijn heeft de nieuwe luchthaven een capaciteit van 200 miljoen passagiers. Als dat aantal zou worden gehaald zou Istanbul, op de ranglijst van nu, de grootste luchthaven ter wereld zijn

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Minder agressie in de lucht

Minder agressie in de lucht

14/12/2018

Het aantal gevallen van ‘unruly passengers’ in de lucht is dit jaar gedaald, zo blijkt uit voorlopige cijfers van IATA die deze week bekend zijn gemaakt. De meeste problemen zijn…

Homelike in Nederland

Homelike in Nederland

12/12/2018

Boekingsplatform Homelike, gericht op accommodatie voor de zakelijke markt, heeft sinds kort duizend appartementen in de verhuur in Amsterdam. Rotterdam en andere steden in de Benelux zullen ‘spoedig’ volgen, zegt…