Home / Luchtvaart / Trump verbiedt alle vluchten uit de EU voor een maand

Trump verbiedt alle vluchten uit de EU voor een maand

Trump verbiedt alle vluchten uit de EU voor een maand

De Amerikaanse president Trump heeft een inreisverbod afgekondigd voor alle burgers uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en Ierland uitgezonderd, om het coronavirus tegen te houden. Vanaf vrijdagnacht, 13 op 14 maart, komt daarom alle vliegverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten stil te liggen, dertig dagen lang. Voor KLM en andere carriers is dit een klap van historische proporties.

Hoewel de precieze omvang van het inreisverbod nog duidelijk moet worden, staat vast dat het  begint op 14 maart, om 04.59 uur, Nederlandse tijd. Zoals het er nu voorstaat duurt de maatregel tot en met 13 april 2020.

Niet alleen Europese airlines kunnen dan niet meer vliegen, dit geldt ook voor hun Amerikaanse branchegenoten. Amerikaanse burgers mogen weliswaar nog wel vliegen, mits ze negatief hebben getest op corona, maar de maatschappijen uit de VS vervoeren veel Europese burgers en zullen op luchthavens in Europa onmogelijk een onderscheid kunnen maken naar nationaliteit.

Transatlantische vrachtvluchten zijn nog wel toegestaan. Veel cargo wordt echter vervoerd in de belly’s van passagiersvliegtuigen, dus ook deze sector krijgt een harde klap.

In de maatregelen van Trump wordt verder een uitzondering gemaakt voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Waarom is nog niet duidelijk. Beide landen zijn geen lid van de Schengen-zone, maar in zowel de UK als Ierland zijn ook al honderden corona-gevallen geconstateerd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…