Home / Luchtvaart / Transavia: ‘Veel wegen tot samenwerking met KLM’

Transavia: ‘Veel wegen tot samenwerking met KLM’

Transavia: ‘Veel wegen tot samenwerking met KLM’

Er zijn veel mogelijkheden voor samenwerking met KLM, zonder dat daarbij inbreuk wordt gemaakt op het low-cost model van Transavia, zegt directeur Mattijs ten Brink tegen Zakenreis. Daarbij kun je denken aan het afstemmen van vluchtschema’s, codesharing en het opnemen van Transavia in de corporate contracten die KLM met grote bedrijven heeft. Deze zaken worden momenteel onderzocht en afgestemd met de vakbonden.

In Trust Together, het strategisch plan dat de topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, begin november presenteerde, staat dat KLM en dochter Transavia ‘intensiever’ moeten samenwerken. Echter, de business modellen van beide maatschappijen lopen uiteen en integratie of feederen is dan ook niet aan de orde. Maar er zijn andere manieren waarop de twee airlines profijt kunnen behalen door nauwer samen te werken, zegt Ten Brink tegen Zakenreis.

“Er zijn vijftien steden, zoals bijvoorbeeld Barcelona, Helsinki, Stockholm en binnenkort München waarop zowel Transavia als KLM vliegen. Deze schema’s kunnen we beter op elkaar afstemmen, zodat niet vijf minuten na elkaar twee airlines van de groep de route tegelijkertijd aanbieden. Dat zorgt voor een betere verspreiding over de dag,” aldus Ten Brink.

Codesharing met KLM en Delta
Ook wordt gekeken naar uitbreiding van de codesharing met KLM. “In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, zijn weinig mensen bekend met Transavia,” zegt Ten Brink. “Als onze code op vluchten van KLM staat, dan liften wij mee op de naamsbekendheid van KLM en Delta in de VS en kunnen mensen ons makkelijker vinden.”

Op digitale platforms zoals Google Flight moet een passagier die op een bepaalde bestemming zoekt, zowel de vluchten van KLM als van Transavia in één oogopslag kunnen zien. “Door vluchten in codeshare aan te bieden brengen wij ons totale aanbod beter voor het voetlicht van passagiers.”

Transavia opgenomen in corporate contracten van KLM
Op het gebied van de zakelijke passagier ziet Ten Brink ook kansen. “Wij kijken of vluchten met Transavia kunnen worden opgenomen in de corporate contracten die KLM met grote bedrijven heeft. Medewerkers van deze ondernemingen vliegen vaak zowel met KLM als met Transavia. De accountmanagers van KLM kunnen ons aanbod gelijk meenemen in de contractbesprekingen.”

Betekent dit ook dat Transavia corporates flinke volumekortingen gaat geven, zoals KLM doet?
“Nee,” zegt Ten Brink, “wat dat betreft blijft onze strategie ongewijzigd: we geven geen kortingen en we houden niet van toeslagen, zoals de kosten voor GDS’en. Wij zullen niet afwijken van ons low-cost model.”

Een ingangsdatum kan Ten Brink nog niet noemen voor de nauwere samenwerking. “De komende weken en maanden zullen wij de verschillende scenario’s verder uitwerken en bespreken met de vakbonden.”

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…