
Transavia Europe, het low-cost project van Air France-KLM, wordt minstens uitgesteld tot december. Dat zeggen de Franse vakbonden.
Alexandre de Juniac, president-directeur van Air France-KLM zou in ruil daarvoor willen dat de bonden akkoord gaan met uitbreiding van de vloot van Transavia France naar 37 toestellen. Dat zijn er zeven meer dan eerder de bedoeling was.
In Frankrijk staken de piloten van Air France momenteel, omdat zij bang zijn dat Europese vluchten zullen worden uitbesteed aan Transavia en er dus werkgelegenheid verdwijnt.
Transavia wil naast de bestaande bases in Nederland (Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport) en Frankrijk (Parijs Orly, Nantes en Lyon) ook vliegtuigen stationeren op andere Europese luchthavens onder de naam Transavia Europe. Op die bases zal lokaal personeel worden ingezet tegen lokale arbeidsvoorwaarden. De positionering van de hele Transavia-groep wordt duidelijk leisure-gericht.
Volgens De Juniac speelt Transavia een belangrijke rol in de herstructurering van het Europese netwerk, dat nu verliesgevend is. De vervoermix verandert aanzienlijk op de middellange afstanden als je kijkt naar de verdelen van de capaciteit gemeten in beschikbare stoelkilometers (ASK): point-to-point daalt van 22 procent in 2012 naar 10 procent in 2017. Transavia groeit van 23 procent naar 43 procent en de feedervluchten gaan van 55 procent naar 46 procent.
De staking bij Air France duurt al acht dagen en kost 10 tot 15 miljoen euro per dag.

