Home / Luchtvaart / ‘Transavia Europe van de baan’

‘Transavia Europe van de baan’

‘Transavia Europe van de baan’

Air France-KLM heeft onder druk van de stakende piloten het plan voor de uitbreiding van Transavia tot een low-cost airline laten vallen. Dit heeft de Franse staatssecretaris voor transport, Alain Vidalies, woensdag gezegd. De Frans-Nederlandse onderneming noemt zelf de mededeling “voorbarig”.

Een groot deel van de piloten van Air France staakt sinds 15 september uit protest tegen de oprichting van Transavia Europe, een derde poot van Transavia naast de Nederlandse en de Franse, die vanaf bases in andere Europese landen de concurrentie zou moeten aangaan met prijsvechters.

De Franse piloten, daarin gesteund door de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, eisen gelijke betaling voor de piloten bij Transavia Europe, terwijl het management met lagere lonen in de cockpit juist een inhaalslag dacht te kunnen maken ten opzichte van concurrenten als Ryanair en easyJet.

Als het op 11 september aangekondigde Transavia-plan niet doorgaat is dat een gevoelige klap voor de top van Air France-KLM. De piloten eisten eerder al het vertrek van de CEO van de onderneming, Alexandre de Juniac. Onduidelijk is ook de positie van de Nederlander Bram Gräber, nu executive vice-president strategy passenger business in Air France-KLM en lid van het executive committee van de holding. Gräber, voorheen de topman van Transavia Nederland, zou het nieuwe Transavia Europe gaan leiden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…