Home / Luchtvaart / Transavia: betalen rolkoffer wordt een optie, geen plicht

Transavia: betalen rolkoffer wordt een optie, geen plicht

Transavia: betalen rolkoffer wordt een optie, geen plicht

Transavia komt binnenkort met een ‘betaaloptie’ voor grote handbagage. Het is geen verplichting. Nieuw is dat de rolkoffer of rugzak waarvoor is betaald gegarandeerd mee mag in de cabine en niet wegens plaatsgebrek in het ruim wordt geplaatst.

Woordvoerster Claudia Metz van Transavia zegt desgevraagd tegen Zakenreis dat het besluit nog niet helemaal vaststaat, maar voegt eraan toe dat de kans ‘groot’ is dat het wel gebeurt, met ingang van de zomerdienstregeling op 30 maart.

Het gebeurt ‘regelmatig’ dat niet alle handbagage in de cabine past, zegt Transavia en ook dat passagiers meer handbagage meenemen dan toegestaan. Daarom past de airline het beleid aan. Om te beginnen mogen passagiers vanaf eind maart twee stuks handbagage meenemen: een rolkoffer of een grote tas en een kleine tas, bijvoorbeeld voor een laptop.

Nu is slechts één stuk handbagage toegestaan. “Met de toevoeging van een accessoire wordt het hopelijk makkelijker als je rolkoffer of rugzak mee moet in het ruim. Daarmee houden onze passagiers namelijk hun waardevolle spullen bij zich aan boord in hun accessoire,” zegt Marije Teerling, verantwoordelijk voor de klantrelaties bij Transavia, in een verklaring.

Betaaloptie
En er komt dus een betaaloptie voor handbagage – voor ruimbagage moet altijd worden betaald. Transavia heeft onderzoek gedaan onder haar klanten. “Hieruit bleek dat een klein deel van de passagiers graag zekerheid wil over hun handbagage en ook een bedrag wil betalen voor het gegarandeerd meenemen van de rolkoffer of rugzak aan boord,” zegt de airline.

“Voor Transavia was dat aanleiding om het beleid voor handbagage aan te passen en in de bagagevakken ruimte te reserveren voor betaalde handbagage.” Claudia Metz benadrukt dat de gratis optie voor handbagage blijft bestaan.

Hier blijft ook capaciteit voor beschikbaar in de bagagebakken, zegt ze. Maar de grote handbagage waar niet voor is betaald, wordt, als de bins vol zijn, verplaatst naar het bagageruim. Hier zijn, net als nu, geen kosten aan verbonden.

Priority boarding
De kosten voor de betaalde handbagage variëren tussen de vijf en vijftien euro voor een enkele reis. Reizigers die hebben gekozen voor deze optie krijgen ook als eerste toegang tot het vliegtuig (priority boarding).

“Maar dit hoeft niet. Ook als mensen met bagage waarvoor is betaald later aan boord gaan, zal er plek voor hun koffer of tas zijn gereserveerd,” zegt woordvoerster Metz.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…

Schiphol breekt met Ballast

Schiphol breekt met Ballast

29/11/2021

Schiphol heeft ‘na intensief overleg’ gebroken met de aannemers Ballast-Nedam en TAV die samen bezig waren de A-pier te bouwen. Dit heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Er komt een nieuwe…

Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…