
Passagiers kunnen tot april 2021 kosteloos en ongelimiteerd hun geboekte vluchten wijzigen of annuleren bij KLM. Bij annuleringen kunnen zij kiezen tussen een voucher of geldteruggave. Verder zal KLM soepel omgaan met bedrijven die kortingsafspraken hebben, maar hun targets niet halen dit jaar.
Dit zegt Harm Kreulen, KLM-directeur Benelux, tijdens een online seminar van KLM. “Wij willen passagiers een vertrouwd en veilig gevoel geven om weer het vliegtuig in te stappen. Dat betekent onder meer dat alle tickets kunnen worden gewijzigd zonder dat daar kosten voor in rekening worden gebracht. In geval van een annulering krijgt men een voucher, die ook kan worden ingediend voor geldrestitutie. Sinds 14 september geldt dat niet alleen voor de gevallen waarin KLM een vlucht annuleert, maar ook als de klant zelf niet meer wil vliegen. Bijvoorbeeld omdat de code van een land van geel naar oranje springt, of om welke andere reden dan ook. Daarmee proberen we het vertrouwen om met een gerust hart te boeken weer terug te brengen.” Deze maatregel geldt voor reizen met een gepland vertrek voor of op 31 maart 2021.
Kortingsafspraken met bedrijven blijven gelden
Aan de hand van cijfers illustreert de KLM-directeur de impact van de corona-pandemie op de maatschappij. “Normaal gesproken voert KLM zo’n 700 vluchten per dag uit. Na 13 maart jl., toen de Verenigde Staten haar grenzen sloot en andere landen als een domino-effect volgden, kwam ons netwerk nagenoeg plat te liggen. Vóór corona bedroeg de omzet van KLM iets minder dan een miljard euro per maand. Daar is weinig van overgebleven, terwijl de kosten wel doorlopen. Net na de uitbraak van de crisis verloor KLM wel 10 miljoen euro per dag. Dat is nu gelukkig een stuk minder, maar we opereren nog wel in het rood.”
Kreulen spreekt zijn sympathie uit voor andere getroffen partijen in de reisbranche, zoals reisagenten, touroperators en corporate accounts. “De zakelijke markt is ook hard geraakt door deze crisis, samen maken we moeilijke tijden door.” Kreulen belooft soepel om te gaan met bedrijven die een corporate contract hebben met KLM waarbij kortingsafspraken zijn gebaseerd op volume en/of marktaandeel. “Bedrijven die zes maanden niet hebben gevlogen, kunnen we niet houden aan contracten die we vorig jaar hebben afgesloten. Deze afspraken moeten we terzijde schuiven, daar kunnen we elkaar echt niet aan houden. We moeten in deze tijd flexibel en oplossingsgericht met elkaar omgaan.”
Voorlopig geen Werelddeal Weken
Kreulen verwacht dat KLM in november en december weer 100 procent van de Europese bestemmingen zal aanvliegen en 90 procent van de intercontinentale bestemmingen. “Dat is dan wel met lagere frequenties,” zegt hij, “wat betreft stoelcapaciteit opereren we dan op ongeveer 60 procent van onze totale capaciteit. Toch is het belangrijk om ons hele netwerk weer aan te kunnen bieden.”
De capaciteit zegt echter niets over de bezettingsgraad en al helemaal niets over de opbrengsten, erkent Kreulen. “Ik zeg altijd: het is niet zo moeilijk om een vliegtuig te vullen, maar het is belangrijk dat de passagiers ook nog wat betalen.”
Kreulen geeft aan dat grote prijspromoties, zoals de Werelddeal Weken, voorlopig niet aan de orde zijn. “Prijs is minder bepalend voor de markt in deze tijd. Alles gaat om vertrouwen in de veiligheid en hygiëne, en de flexibiliteit van boeken.”
Lees ook: Harm Kreulen, KLM: ‘Alle budgetten konden de prullenmand in’, een samenvatting van het interview met Harm Kreulen in Zakenreis #518.

