Home / Luchtvaart / Topman Malaysia Airlines stapt voortijdig op

Topman Malaysia Airlines stapt voortijdig op

Topman Malaysia Airlines stapt voortijdig op

Christoph Müller, president-directeur van Malaysia Airlines, gaat de carrier ‘om persoonlijke redenen’ na vijftien maanden, in september 2016, al weer verlaten. Zijn contract zou pas in 2018 aflopen.

Müller trad op 1 mei 2015 in dienst bij Malaysia Airlines. In de vijf jaar daarvoor zorgde Müller voor een ommezwaai bij Aer Lingus, dat zich nu vooral op transatlantisch transfervervoer richt.

Müller heeft een grote reorganisatie in gang gezet bij Malaysia Airlines en drastische maatregelen genomen. Het aantal medewerkers is met ruim 30 procent teruggebracht van 20.000 naar 13.000. Ook is rigoureus het mes in het intercontinentale netwerk gezet. In Europa is alleen het kantoor in Londen gehandhaafd. De kantoren die Malaysia Airlines had in Rome, Zürich, Parijs, Stockholm, Frankfurt en Amsterdam zijn inmiddels gesloten, evenals de verbindingen met deze steden. Op 26 januari vertrok – na 35 jaar – de laatste vlucht vanaf Amsterdam.

De focus is nu regionaal, met vluchten binnen Azië en naar Australië en Nieuw-Zeeland. In december 2015 sloot Malaysia Airlines een codeshare-overeenkomst met Emirates om op deze wijze het intercontinentale netwerk in stand houden. Malaysia Airlines kan haar passagiers via de hub van Emirates in Dubai 38 Europese bestemmingen aanbieden. Müller mikte erop om in 2018 weer winst te maken.

Malaysia Airlines maakt sinds 2010 verlies en kreeg daarna in korte tijd twee rampen te verwerken. Op 17 juli 2014 werd MH17 neergeschoten boven Oekraïne. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Op 8 maart 2014 was MH370 al verdwenen; hoewel het vliegtuig met 239 inzittenden nog steeds niet is gevonden, staat het vrijwel vast dat het toestel in zee is gestort. De Maleisische carrier leed door de twee crashes behalve grote financiële ook nog eens reputatieschade.

Müller blijft wel als non-executive director aan Malaysia Airlines verbonden.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…