Home / Luchtvaart / Topman bij BA vervangen

Topman bij BA vervangen

Topman bij BA vervangen

IAG heeft maandag de CEO van British Airways, Alex Cruz, aan de kant gezet, zonder opgave van reden. Zijn opvolger Sean Doyle moet BA verder door de coronacrisis loodsen en is meteen aan zijn nieuwe baan begonnen.

De Brits-Spaanse International Airlines Group gaat, zoals de gehele mondiale luchtvaart, sinds maart door een diep dal als gevolg van de corona-pandemie. De CEO van de groep, Luis Gallego, maakte het nieuws van Cruz’ vertrek maandag bekend.

Zijn verklaring bevat de loftuitingen die vaak worden gebezigd aan het adres van topmanagers die een bedrijf verlaten, maar een uitleg over de redenen voor het ontslag van Cruz ontbreekt naar buiten toe. Gallego trad vorige maand aan als CEO van IAG. Hij was de opvolger van oudgediende Willie Walsh, die met pensioen is gegaan.

De Spanjaard Alex Cruz, die sinds 2016 de CEO van BA was, zal volgens mededelingen zijn opvolger inwerken en naar wordt aangenomen – ook hierover heeft Gallego niets gezegd – de onderneming daarna gedwongen verlaten.

De Ier Sean Doyle (foto rechts) werkte eerder voor BA en kreeg begin 2019 promotie als CEO van Aer Lingus, de Ierse dochter van IAG. De airlinegroep haalt Doyle nu terug naar Londen om te redden wat er te redden valt.

BA krijgt sinds maart ondersteuning van de Britse regering bij het betalen van de lonen, maar heeft geen steunpakket ontvangen, zoals onder meer KLM, Air France en Lufthansa dat in eigen land wel hebben gekregen. De subsidie op de lonen lijkt eind deze maand af te zullen lopen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…