Home / Luchtvaart / Topbestuurders Cathay weg om onrust in Hongkong

Topbestuurders Cathay weg om onrust in Hongkong

Topbestuurders Cathay weg om onrust in Hongkong

De CEO van Cathay Pacific, Rupert Hogg, is afgelopen weekeinde opgestapt, nadat hij klem was komen te zitten tussen de eisen van de pro-democratie betogers in Hongkong en de opstelling van de centrale regering in Beijing. Ook de chief commercial officer is weg.

Cathay Pacific heeft meteen een nieuwe CEO aangesteld in de persoon van Augustus Tang.

De communistische regering van China had de leiding van Cathay vorige week te verstaan gegeven personeel dat meedeed aan de ‘illegale protesten’ in Hongkong disciplinair te straffen. Hogg leek aan die eis inderdaad gehoor te willen geven en dreigde enkele werknemers die hadden gedemonstreerd te ontslaan.

Zover kwam het niet: de CEO trad af, vermoedelijk onder druk van China, die de opstelling van Hogg te slap zou hebben gevonden.

De voorzitter van Cathay, John Slosar, stelde zich de afgelopen dagen op achter het argument van Beijing dat de veiligheid in gevaar was gebracht door het management van de airline. “Door recente ontwikkelingen zijn er vraagtekens gerezen over het commitment van Cathay op het gebied van safety & security,” aldus Slosar in een verklaring. “Onze reputatie is daardoor beschadigd. Wij betreuren dit en daarom was het tijd om een nieuw team van managers aan te stellen.”

Sit-inn
Op welke manier de veiligheid in het geding was geweest zei Slosar er niet bij. Vorige week werd het verkeer op de luchthaven van Hongkong wel dagenlang ernstig gehinderd door sit-inns van betogers in de vertrekhal; honderden vluchten werden daarom geannuleerd, maar voor zover bekend was er geen sprake van gevaar voor vliegtuigen of passagiers.

Hoe de nieuwe CEO, Augustus Tang, de precaire situatie nu zal oplossen is de vraag. Aan de ene kant zullen hij en Slosar volledig tegemoet willen komen aan de eisen van Beijing. Aan de andere kant steunt een aanzienlijk deel van de werknemers van Cathay de beweging voor behoud van de democratie in Hongkong.

Uitlevering
De onrust in de Zuid-Chinese miljoenenstad begon eind juni. Een nieuwe uitleveringswet van ‘criminelen’ aan de Volksrepubliek China, waar Hongkong sinds 1997 deel van uit maakt, was de aanleiding.

Voor de centrale communistische regering zijn dissidenten ook criminelen en in de stad werd daarom gevreesd dat inwoners met aan andere mening dan de heersende zouden worden uitgeleverd.

Hongkong heeft echter een speciale status, inclusief vrijheid van meningsuiting, tot het jaar 2047. Hoewel de uitleveringswet inmiddels is ingetrokken, gaan de betogingen door, nu met behoud van alle democratische vrijheden als inzet. Afgelopen weekend trokken de inwoners weer massaal door de straten. Volgens tellingen waren 1,7 miljoen mensen op de been, een kwart van alle inwoners.

Leger
Intussen is het leger van China in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Binnen de grenzen van de stad bevindt zich een klein aantal Chinese soldaten, maar in de naburige stad Shenzhen zou een groot aantal militairen zijn verzameld.

Mogelijk dient dit in eerste instantie als dreigement voor de inwoners van Hongkong, want een echte gewapende interventie zou niet alleen voor Hongkong, maar ook voor Beijing desastreuze gevolgen kunnen hebben door de internationale implicaties.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…