Home / Luchtvaart / Top Brussels en Swiss wijzigt

Top Brussels en Swiss wijzigt

Top Brussels en Swiss wijzigt

Brussels Airlines krijgt per 1 maart 2021 een nieuwe CEO: Peter Gerber, die overkomt van Lufthansa Cargo. Hij vervangt Dieter Vranckx, die op zijn beurt per 1 januari de topman van Swiss wordt.

Voor Brussels Airlines is het de vierde wisseling aan de top binnen drie jaar. Op 1 april 2018 maakte de zittende Belgische CEO, Bernard Gustin, plaats voor de Duitse Christina Foerster, die per 1 januari 2020 weer werd opgevolgd door de Belg Vranckx. De aanstaande CEO Peter Gerber  (foto links) heeft de Duitse nationaliteit.

Foerster zal de eerste twee maanden van 2021, wanneer Vranckx al is vertrokken naar Swiss, de Belgische carrier tijdelijk weer leiden. Het topmanagement van Brussels zal vanaf volgend jaar geheel Duits zijn: financieel directeur Nina Öwerdieck en operationeel directeur Edi Wolfensberger blijven op hun post.

European Affairs
De Lufthansa Group, eigenaar van zowel Brussels als Swiss (en Austrian), geeft in een verklaring geen uitleg over het schuiven met de topmensen bij Brussels. Gerber mag zich vanaf maart behalve CEO ook ‘Lufthansa Group chief representative for European Affairs,’ noemen. De Duitse onderneming legt niet uit wat het doel is van deze nieuw gecreëerde titel.

In 2018 leek het erop dat Brussels Airlines als merk grotendeels zou verdwijnen en zou opgaan in Eurowings, de Duitse prijsvechter in de groep. Eind 2019 herriep Lufthansa deze strategie, samen met de aankondiging dat Foerster terug zou gaan naar de Group Executive Board in Frankfurt en Vranckx haar zou opvolgen.

Dit alles speelde zich af vlak voordat corona in de lente van 2020 wereldwijd de luchtvaart in een houdgreep nam en de perspectieven opnieuw veranderden. Alle carriers van de Lufthansa Group maken dit jaar zwaar verlies. Ze overleven op staatssteun en loonsubsidie in de vier landen van vestiging: Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….