Home / Luchtvaart / Toch actie FNV tegen KLM

Toch actie FNV tegen KLM

Toch actie FNV tegen KLM

Het grondpersoneel van KLM dat is aangesloten bij de vakcentrale FNV begint vanaf morgen op Schiphol met acties waarbij ‘strikt’ volgens de regels wordt gewerkt. Eerder verbood de rechter KLM-medewerkers tot 4 september om te staken; vanaf morgen gaat het uitsluitend om stiptheidsacties, verzekert de FNV.

De bond heeft KLM vandaag per brief op de hoogte gesteld. Bestuurder Jan van den Brink van FNV zegt in een verklaring: “Van bovenaf is vooral aandacht voor het wegwerken van vliegtuigen. Regels met betrekking tot checks van de kisten, de hoeveelheid belading en de maximumsnelheid van voertuigen op het platform worden daardoor met voeten getreden.”

Hij vervolgt: “De grondmedewerkers hebben daarom besloten dit zichtbaar te maken door vanaf nu strikt volgens protocollen te werken. Iets wat ze eigenlijk nooit doen, omdat alles sneller en sneller moet, er onderbezetting is en de werkdruk hoog is. Ze zullen extra alert zijn op het naleven van de (veiligheids-) voorschriften.”

De FNV zegt verder dat KLM meer ‘echte banen’ moet creëren, ‘zodat de werkdruk omlaag kan en de kwaliteit omhoog.’ De FNV zet hier tijdens de cao-onderhandelingen ook op in. “KLM wil echter niet bewegen. De doorgeslagen liberalisering van de luchtvaartsector leidt tot druk op kwaliteitsbanen en de werkgelegenheid op Schiphol,” aldus Van den Brink.

Race naar de bodem
“KLM wil hierin meegaan door jaar in jaar uit te snijden in personeelskosten. Wij willen deze race naar de bodem nu stoppen. Ultra-low-cost moet niet de norm worden in Europa. Superlange werkdagen en betalingen onder het minimumloon mogen niet de prijs zijn voor een goedkoop ticket. We nodigden de directie van KLM daarom eerder al uit, per open brief, om samen met ons dat gevecht aan te gaan in Den Haag en Brussel voor betere regelgeving,” aldus Van den Brink.

De FNV vecht intussen ook het besluit van de rechter aan om niet te mogen staken. Dinsdag 23 augustus dient voor het gerechtshof Amsterdam het spoedappèl dat FNV Luchtvaart heeft ingediend tegen de beslissing. De rechter verbood de werkonderbrekingen eerder onder verwijzing naar de zomerdrukte en de toegenomen terreurdreiging.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…