Home / Luchtvaart / Toch actie FNV tegen KLM

Toch actie FNV tegen KLM

Toch actie FNV tegen KLM

Het grondpersoneel van KLM dat is aangesloten bij de vakcentrale FNV begint vanaf morgen op Schiphol met acties waarbij ‘strikt’ volgens de regels wordt gewerkt. Eerder verbood de rechter KLM-medewerkers tot 4 september om te staken; vanaf morgen gaat het uitsluitend om stiptheidsacties, verzekert de FNV.

De bond heeft KLM vandaag per brief op de hoogte gesteld. Bestuurder Jan van den Brink van FNV zegt in een verklaring: “Van bovenaf is vooral aandacht voor het wegwerken van vliegtuigen. Regels met betrekking tot checks van de kisten, de hoeveelheid belading en de maximumsnelheid van voertuigen op het platform worden daardoor met voeten getreden.”

Hij vervolgt: “De grondmedewerkers hebben daarom besloten dit zichtbaar te maken door vanaf nu strikt volgens protocollen te werken. Iets wat ze eigenlijk nooit doen, omdat alles sneller en sneller moet, er onderbezetting is en de werkdruk hoog is. Ze zullen extra alert zijn op het naleven van de (veiligheids-) voorschriften.”

De FNV zegt verder dat KLM meer ‘echte banen’ moet creëren, ‘zodat de werkdruk omlaag kan en de kwaliteit omhoog.’ De FNV zet hier tijdens de cao-onderhandelingen ook op in. “KLM wil echter niet bewegen. De doorgeslagen liberalisering van de luchtvaartsector leidt tot druk op kwaliteitsbanen en de werkgelegenheid op Schiphol,” aldus Van den Brink.

Race naar de bodem
“KLM wil hierin meegaan door jaar in jaar uit te snijden in personeelskosten. Wij willen deze race naar de bodem nu stoppen. Ultra-low-cost moet niet de norm worden in Europa. Superlange werkdagen en betalingen onder het minimumloon mogen niet de prijs zijn voor een goedkoop ticket. We nodigden de directie van KLM daarom eerder al uit, per open brief, om samen met ons dat gevecht aan te gaan in Den Haag en Brussel voor betere regelgeving,” aldus Van den Brink.

De FNV vecht intussen ook het besluit van de rechter aan om niet te mogen staken. Dinsdag 23 augustus dient voor het gerechtshof Amsterdam het spoedappèl dat FNV Luchtvaart heeft ingediend tegen de beslissing. De rechter verbood de werkonderbrekingen eerder onder verwijzing naar de zomerdrukte en de toegenomen terreurdreiging.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…