Home / Luchtvaart / Interim CEO Air France-KLM

Interim CEO Air France-KLM

Interim CEO Air France-KLM

Anne-Marie Couderc zal morgen aantreden als CEO ad interim van Air France-KLM, tot er een opvolger is gevonden voor de vertrekkende Jean-Marc Janaillac. Dit schrijft de krant Le Figaro op basis van ‘vertrouwelijke bronnen.’

Franck Terner, de huidige CEO van Air France en Pieter Elbers, zijn evenknie van KLM, nemen samen met de CFO van de holding, Frédéric Gagey voorlopig de dagelijkse leiding op zich, zegt de krant.

De 68-jarige Couderc, lid van de raad van commissarissen van Air France-KLM, zal morgen tijdens de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse onderneming in Parijs haar opwachting maken.

Air France-KLm werd tien dagen geleden verrast door de uitslag van een een inter referendum dat Janaillac, sinds juli 2016 CEO, had uitgeschreven onder het personeel over een gematigd salarisplan. De meerderheid van het personeel stemde tegen, zo bleek op 4 mei, waarna Janaillac, zoals hij van te voren had gezegd, zijn vertrek bekendmaakte. Binnen de onderneming stond geen opvolger klaar. Air France-KLM neemt de komende maanden de tijd om een ‘echte’ nieuwe CEO te zoeken, waarna Anne-Marie Couderc de coulissen weer ingaat.

Couderc heeft een lange carrière achter de rug als advocaat en politica. Ze maakte midden jaren negentig deel uit van de regering van premier Alain Juppé als staatssecretaris voor werkgelegenheid. Zowel de presidenten Chirac als Sarkozy behoren tot dezelfde partij als Couderc en Juppé, de UDP, later Les Républicains genoemd.

Na haar vertrek uit de politiek in 1997 keerde Couderc terug naar de zakenwereld en bekleedde zij verscheidene functies bij mediabedrijven.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zorgen IATA om Brexit

Zorgen IATA om Brexit

16/01/2019

IATA maakt zich grote zorgen over Brexit, na de afwijzing van de UK-EU deal door het Britse parlement. Met nog twee maanden te gaan weten airlines volgens topman Alexandre de…

Ticket blunders bij Cathay

Ticket blunders bij Cathay

14/01/2019

Cathay Pacific heeft voor de tweede keer in korte tijd tickets in First Class per ongeluk verkocht voor een economy tarief. Afgelopen weekeinde bood Cathay stoelen aan tussen Lissabon en…

Samenwerking BZ en ANVR

Samenwerking BZ en ANVR

14/01/2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR gaan intensiever samenwerken om de assistentie aan Nederlandse reizigers te verbeteren. Dit heeft Stef Blok, de verantwoordelijke minister, vandaag bekendgemaakt. Voortaan komen…