Home / Luchtvaart / Tickets voor Thaise poppen

Tickets voor Thaise poppen

Tickets voor Thaise poppen

Luchtvaartmaatschappij Thai Smile verkoopt sinds kort tickets aan passagiers die hun ‘luk thep’ mee aan boord willen nemen, levensechte poppen die door de Thai worden gezien als brengers van geluk, rijkdom en gezondheid.

Verering van kinderen (en foetussen) is in Thailand een eeuwenoude traditie die zo nu en dan weer andere vormen aanneemt. Sinds vorig jaar is het bezit van een levensechte pop in zwang,  Luk thep in het Thais: engeltje. Vooral vrouwen nemen hun pop overal mee naar toe, ook in het vliegtuig, waar ze hun pop niet als ‘bagage’ willen laten behandelen, hetgeen problemen oplevert bij de veiligheidscontrole en aan boord.

De soms forse poppen – sommige vrouwen hebben er twee – leiden ook tot ruimteproblemen. Er hebben zich meerdere incidenten voorgedaan op Thaise vluchten met hysterische vrouwen die weigerden hun luk thep in het bagagerek neer te leggen. De magische krachten, zo wil het (bij-) geloof, werken namelijk alleen als de pop goed wordt behandeld, vertroeteld alsof het een echte baby is. Passagiers willen hun pop op schoot houden en eisen een babyveiligheidsriem.

Thai Smile, een binnenlandse dochtermaatschappij van flag carrier Thai Airways, heeft nu de oplossing: de pop kan een eigen stoel krijgen, mits de eigenaar ervoor betaalt. Een luk thep mag geen stoel aan het gangpad hebben bij de airline, want dat mag een baby ook niet. Thai Smile zegt dat de pop ‘recht’ heeft op eten en drinken. Tientallen passagiers hebben inmiddels een ‘pop-ticket’ aangeschaft.

Maar een andere ‘traditie’ in Thailand is het gebruik van drugs en de smokkel ervan. Een pop is een ideaal voorwerp om drugs in te verstoppen. Dinsdag vond de politie op de luchthaven in de noordelijke stad Chiang Mai 200 tabletten ya ba (amfetamine) in een luk thep. De pop is aangehouden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…