
De CEO van Transavia, Mattijs ten Brink, stapt deze maand over naar de Sunweb Group, waar hij dezelfde functie zal vervullen. Dit heeft de dochtermaatschappij van KLM vandaag bekendgemaakt.
Ten Brink volgt bij Sunweb de vertrekkende Gert de Caluwe op, die als adviseur blijft verbonden aan het bedrijf dat is gespecialiseerd in vakantiereizen. Ten Brink, die zes jaar directeur was bij Transavia, zal tot eind deze maand aanblijven en zijn taken overdragen aan de overige directieleden, zo zegt de airline. De Raad van Commissarissen van Transavia zoek inmiddels, in samenwerking met KLM, naar een nieuwe CEO.
Gezond
‘Het is niet makkelijk om Transavia te verlaten, het is zo’n mooi bedrijf! Gelukkig laat ik een gezonde organisatie met een heel sterk team achter, dat de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. Maar de kans die zich nu voordoet, wil ik in deze fase van mijn leven niet voorbij laten gaan,’ aldus Mattijs ten Brink in een verklaring.
Zijn vertrek kwam onverwacht, zo blijkt uit een mededeling van Dave del Canho, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Transavia: ‘Dat Mattijs ten Brink ons gaat verlaten, kwam als een verrassing, maar persoonlijke ontwikkeling en vernieuwen passen bij de cultuur van Transavia. Deze stap dus ook.’
Sunweb is een van origine Nederlandse onderneming, die sinds 2018 in handen is van de Zweedse investeringsmaatschappij Triton, die dit jaar ook touroperator Corendon overnam.
Eén Transavia
Het vertrek van Mattijs ten Brink heeft mogelijk te maken met de plannen die de CEO van de holding Air France-KLM heeft met het merk. Ben Smith wil Transavia Nederland en Transavia France meer integreren. Dit zou betekenen dat er er één CEO komt voor de twee Transavia’s in plaats van de twee van nu.
In een vraaggesprek met Zakenreis zei Smith hier eerder dit jaar onder meer het volgende over: “Ik ben niet van plan om de organisaties (van de twee Transavia’s, red.) samen te voegen, ze zullen afzonderlijk blijven opereren. Maar we hebben wel iemand nodig die het merk Transavia vertegenwoordigt op het hoogste niveau.” Smith benadrukte dat vanwege de vliegvergunningen (AOC’s) er op papier een Transavia in Nederland en in Frankrijk moet blijven.
Hij voegde eraan toe: “EasyJet, Ryanair en Vueling hebben allemaal aparte bases in Europa, maar ze hebben wel iemand die hoofd van het merk is. Dus zou ik ook iemand willen aanwijzen die hoofd is van het merk Transavia – of dat nu in het CEO Committee is of één niveau daaronder, dat is afhankelijk van de ervaring van de persoon in kwestie. Maar ik wil iemand van Transavia aan tafel hebben. Op dit moment hebben we niemand die de stem van Transavia vertegenwoordigt op senior niveau en dat is niet goed voor een airline met een vloot van zeventig toestellen.”
Foto: Transavia

