Home / Luchtvaart / Taiwan: wij zijn China niet

Taiwan: wij zijn China niet

Taiwan: wij zijn China niet

Taiwan heeft fel geprotesteerd tegen het weren van vluchten uit het land door sommige regeringen, vanwege het coronavirus. “Taiwan is Taiwan en behoort niet tot de Chinese Volksrepubliek,” zo staat in een officiële verklaring.

De afgelopen dagen werden vliegtuigen van Taiwanese maatschappijen de toegang geweigerd in onder meer Italië en Vietnam.

De communistische Volksrepubliek ziet Taiwan als een afvallige provincie. Taiwan noemt zichzelf de Republiek China en is sinds 1949 de facto onafhankelijk, maar heeft dit nooit formeel doorgezet, omdat de Taiwanezen op hun beurt het hele grondgebied van China claimen. De Volksrepubliek nam in 1971 de zetel van de Republiek (Taiwan) in de Verenigde Naties over. Taiwan is sindsdien verstoken van vertegenwoordiging in de meest internationale organisaties.

Voor de buitenwereld wordt de verwarring vergroot door de gebruikte namen voor onder andere luchtvaartmaatschappijen. China Airlines is een grote Taiwanese carrier, Air China is afkomstig uit de Volksrepubliek.

WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO volgt de officiële lijn van de VN en beschouwt Taiwan als deel van China. De dreiging van het coronavirus strekt zich wat de WHO betreft dus ook uit naar Taiwan. De regering in Taipei spreekt over ‘onjuiste informatie’, niet alleen over de twee China’s, maar ook over de ziekte. “Het aantal besmettingen met het coronavirus in Taiwan is niet hoger dan in de meeste andere landen,” zegt het land in de verklaring.

“De behandeling door de WHO van Taiwan als onderdeel van China heeft voor Taiwan reële problemen veroorzaakt,” aldus de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van Taiwan, Joseph Wu. “Onze democratisch gekozen regering is niet alleen uitgesloten van deelname aan de vergadering van de WHO, maar Taiwanese deskundigen worden ook naar willekeur verhinderd om deel te nemen aan technische vergaderingen. Het is niet eerlijk tegenover de 23 miljoen inwoners van Taiwan.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…

Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

12/02/2020

Air Italy is bankroet. Alle vluchten zijn deze week stopgezet. Het is een gevoelige klap voor Qatar Airways, dat 49 procent van de aandelen bezat. Alitalia daarentegen lijkt er wel…