Home / Luchtvaart / Taiwan: wij zijn China niet

Taiwan: wij zijn China niet

Taiwan: wij zijn China niet

Taiwan heeft fel geprotesteerd tegen het weren van vluchten uit het land door sommige regeringen, vanwege het coronavirus. “Taiwan is Taiwan en behoort niet tot de Chinese Volksrepubliek,” zo staat in een officiële verklaring.

De afgelopen dagen werden vliegtuigen van Taiwanese maatschappijen de toegang geweigerd in onder meer Italië en Vietnam.

De communistische Volksrepubliek ziet Taiwan als een afvallige provincie. Taiwan noemt zichzelf de Republiek China en is sinds 1949 de facto onafhankelijk, maar heeft dit nooit formeel doorgezet, omdat de Taiwanezen op hun beurt het hele grondgebied van China claimen. De Volksrepubliek nam in 1971 de zetel van de Republiek (Taiwan) in de Verenigde Naties over. Taiwan is sindsdien verstoken van vertegenwoordiging in de meest internationale organisaties.

Voor de buitenwereld wordt de verwarring vergroot door de gebruikte namen voor onder andere luchtvaartmaatschappijen. China Airlines is een grote Taiwanese carrier, Air China is afkomstig uit de Volksrepubliek.

WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO volgt de officiële lijn van de VN en beschouwt Taiwan als deel van China. De dreiging van het coronavirus strekt zich wat de WHO betreft dus ook uit naar Taiwan. De regering in Taipei spreekt over ‘onjuiste informatie’, niet alleen over de twee China’s, maar ook over de ziekte. “Het aantal besmettingen met het coronavirus in Taiwan is niet hoger dan in de meeste andere landen,” zegt het land in de verklaring.

“De behandeling door de WHO van Taiwan als onderdeel van China heeft voor Taiwan reële problemen veroorzaakt,” aldus de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van Taiwan, Joseph Wu. “Onze democratisch gekozen regering is niet alleen uitgesloten van deelname aan de vergadering van de WHO, maar Taiwanese deskundigen worden ook naar willekeur verhinderd om deel te nemen aan technische vergaderingen. Het is niet eerlijk tegenover de 23 miljoen inwoners van Taiwan.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…