Home / Luchtvaart / Taiwan van de kaart

Taiwan van de kaart

Taiwan van de kaart

China eist dat bedrijven Taiwan voortaan als deel van de Volksrepubliek aanduiden. Singapore Airlines heeft daar gehoor aan gegeven, KLM (nog) niet. In een reactie roept Taiwan haar inwoners op carriers te boycotten die dit doen.

‘Taiwan, China’ is sinds kort de aanduiding op de website van Singapore Airlines, precies in de lijn van Beijing, waar de afvallige provincie als deel van de Volksrepubliek wordt beschouwd. Taiwan roept als tegenzet zijn inwoners op niet langer te vliegen met airlines die ‘buigen voor China.’ Eerder betitelde de Amerikaanse regering de eisen van China als ‘Orwelliaanse nonsense’.

Vorige maand gaf het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing een oekaze uit aan alle buitenlandse bedrijven die opereren in China. Daarin staat dat de ‘Chinese soevereiniteit en territoriale integriteit’ dient te worden gerespecteerd. Taiwan, Hongkong en Macau moeten daarom voortaan op kaarten en in teksten worden aangeduid als delen van China.

Voor Hongkong en Macau valt daar wat voor te zeggen. Deze voormalige Britse en Portugese koloniën werden eind vorige eeuw teruggegeven aan China, zij het dat beide gebieden nog vijftig jaar lang (tot 2027 respectievelijk 2049) autonomie genieten.

Ingewikkeld
De positie van Taiwan is veel ingewikkelder. Dit eiland voor de oostkust van het vasteland is sinds 1949 de basis van de zogenoemde nationalisten die er na de verloren burgeroorlog tegen de communisten hun toevlucht zochten en sindsdien spreken over hun Republiek China.

De huidige positie van de nationalisten is in feite omgekeerd evenredig aan die van de communisten: beide groeperingen claimen alle Chinese gebieden als hun ongedeeld grondgebied. Alleen heeft de immense Volksrepubliek (met 1,3 miljard inwoners het volkrijkste land ter wereld en het op twee na grootste qua oppervlakte) de afgelopen veertig jaar de plek van het kleine Taiwan (23,5 miljoen inwoners; grondgebied iets kleiner dan Nederland) op het wereldtoneel overvleugeld.

Taiwan Taoyuan International Airport bij de hoofdstad Taipei is een grote en belangrijke hub, maar het zijn vooral Taiwanese, Chinese en andere Aziatische carriers die er de dienst uitmaken. Vanuit Europa zijn er twee airlines die naar Taiwan vliegen: KLM en sinds dit jaar: Air France. Er is één Amerikaanse maatschappij aanwezig: United Airlines.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…