Home / Luchtvaart / Taiwan niet bij ICAO

Taiwan niet bij ICAO

Taiwan niet bij ICAO

Taiwan heeft dit jaar toch geen waarnemersstatus gekregen op de vergadering van ICAO, een positie die het ‘land’ in 2013 nog wel had. De burgerluchtvaartorganisatie van de VN heeft geen uitnodiging gestuurd, waarschijnlijk onder Chinese druk.

Vorige week tekende de afwezigheid van Taiwan zich al af, maar er werden nog pogingen achter de schermen gedaan, onder meer van de Verenigde Staten (de belangrijkste bondgenoot van Taiwan) om het tij te keren. Tevergeefs, zo bleek dinsdag in Montreal, waar ICAO bijeen is: Taiwan bleef absent.

Taiwan, dat zichzelf Republiek China noemt, is de facto sinds 1949 een onafhankelijke natie, de jure maakt het deel uit van de communistische Volksrepubliek en zo zien de VN het ook in hun ‘Eén China politiek.’

De uitsluiting van Taiwan is een stap terug in de tijd; op de laatste algemene vergadering van ICAO, drie jaar geleden, mocht Taiwan wel (voor het eerst) aanschuiven. Maar vertegenwoordigers van China zeggen nu dat die uitnodiging was gebaseerd op ‘tijdelijke afspraken’.

Chinese druk
Vrijwel zeker heeft China achter de schermen druk uitgeoefend om een koerswijziging door te voeren, in reactie op de verkiezing van een nieuwe president, Tsai Ing-wen, eerder dit jaar in Taiwan. Tsai is met haar partij een verklaard voorstander van een onafhankelijk Taiwan – voor China is dat onbespreekbaar. Dat ICAO sinds vorig jaar augustus een Chinese secretaris-generaal heeft in de persoon van Fang Liu zal Taiwan ook niet hebben geholpen.

Taiwan heeft teleurgesteld gereageerd op de afwijzing. President Tsai noemde het vanuit de hoofdstad Taipei ‘zeer unfair voor Taiwan en een grote inbreuk op de veiligheid van het internationale luchtverkeer.’

Juiste informatie
Taiwan heeft steeds benadrukt dat deelname aan ICAO niet een politieke manoeuvre is om erkenning van de VN te verkrijgen, maar een noodzakelijke stap, gericht op het verkrijgen van de juiste informatie op het gebied van de luchtvaart ten behoeve van de verkeersveiligheid.

Taiwan, ten zuidoosten van China heeft een druk luchtverkeer met 1,5 miljoen vluchten in 2015, goed voor bijna 60 miljoen passagiers. De Taiwanese FIR (Flight Information Region) beslaat 180.000 vierkante zeemijl en grenst aan die van Fukuoka (Japan), Manilla, Hongkong en Shanghai.

Ook KLM vliegt sinds jaar en dag op Taipei en is een codeshare-partner van het uit Taiwan afkomstige China Airlines, dat lid is van SkyTeam met onder meer Air France en KLM.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…