Home / Luchtvaart / Taiwan: kampioen coronabestrijding

Taiwan: kampioen coronabestrijding

Taiwan: kampioen coronabestrijding

In Taiwan kunnen de inwoners zich nog altijd vrijelijk bewegen, zonder social distancing of het dragen van mondkapjes. Dit ervoer de Nederlandse dj Tony Junior ook, na een uitnodiging die hij onlangs kreeg om er elf shows te verzorgen, met publiek!

Wat? Optreden in coronatijd, omgeven door duizenden enthousiaste fans? Ja, in Taiwan kan het, omdat de autoriteiten in een zeer vroeg stadium van de pandemie, een rigoureus beleid van testen en controle hebben doorgevoerd en de weinige mensen die het virus opliepen wisten te isoleren.

Aangenaam verrast
“Wij waren aangenaam verrast dat Tony Junior zijn positieve ervaringen in Taiwan in de media heeft gedeeld, waaronder live bij Eva Jinek,” zegt Jeanine de Velde Harsenhorst, sales manager Benelux van China Airlines, de nationale carrier van Taiwan. “Vanwege ons privacybeleid ten aanzien van onze passagiers, doen wij nooit uitspraken of iemand met China Airlines heeft gevlogen; al zouden wij het weten, dan nog zouden wij die informatie niet delen. Maar het was natuurlijk ontzettend leuk om hem over het thuisland van onze luchtvaartmaatschappij te horen vertellen. Het beleid van de Taiwanese regering is er vanaf het voorjaar van 2020 op gericht corona buiten de deur te houden. Dankzij zeer strikte maatregelen is dat grotendeels gelukt.”

Op het eiland, met 22 miljoen inwoners, zijn in een jaar tijd slechts 924 besmettingen genoteerd, met 9 doden als gevolg: omgerekend 0,4 mensen per miljoen inwoners. Ter vergelijking: in Nederland zijn er 1 miljoen besmettingen en ruim 14.000 doden, dat zijn er 839 per miljoen inwoners.

Coronavisum
De 31-jarige Tony Junior (geboren als Tony Claessens) uit Utrecht, die al bekendheid genoot in Taiwan door eerdere optredens, diende wel eerst het hele ‘veiligheidscircuit’ rond corona af te lopen. Zakenreizigers uit de Europese Unie hadden voorheen een werkvisum nodig wanneer zij in Taiwan wilden werken. Dit visum blijft bestaan, maar voor iedereen is nu ook een gratis coronavisum verplicht: voorafgaand aan vertrek vanuit het buitenland moet elke reiziger een gezondheidsverklaring ondertekenen en beloven de Taiwanese veiligheidsvoorschriften strikt op te volgen.

Stap 1 was een veertiendaagse zelfquarantaine, in Nederland. Vervolgens vloog Tony, in gezelschap van zijn tourmanager, tevens beste vriend, oostwaarts naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan, waar hij na aankomst wéér in quarantaine moest, nu voor vijftien dagen en op eigen kosten. Anders dan in Nederland bestaat hierop in Taiwan streng toezicht.

Bezoekers worden meteen na aankomst geregistreerd via een app en vervolgens steriel naar het hotel (in Tony’s geval een Airbnb) gebracht. De autoriteiten bellen of appen elke dag meerdere keren om te kijken hoe het met de reiziger gaat. Wie niet binnen tien minuten reageert kan er volgens Tony Junior op rekenen dat de politie in aantocht is om polshoogte te nemen. Op overtredingen van de regels, met name het zich naar buiten begeven voordat de quarantaineperiode is afgelopen, staan forse boetes.

Geen social distancing
Reizen mocht toch niet meer van de Nederlandse regering, na 16 december? Tony Junior had een goede reden: werk. Bovendien was het vanuit Taiwan zelf dat hij werd gevraagd om te komen. Daarom ook kreeg hij een werkvisum voor enige tijd, terwijl de regering in Taiwan verder mondjesmaat buitenlanders toelaat, om zo corona buiten de deur te houden. Alleen Taiwanese burgers mogen op het vliegtuig stappen en ook weer terugkeren. Ook zíj́ moeten in quarantaine bij terugkeer.

Daarna gloort de vrijheid voor eenieder, zo merkte ook Tony Junior. Zijn quarantaine was afgelopen en toen mocht hij ‘de wei’ in: hij verzorgde elf shows. De dj moest, met de ervaringen uit Europa, de eerste dagen wel enorm wennen aan het feit dat hij geen mondkapje meer in het openbaar hoefde te dragen, geen social distancing meer. Taiwanese fans kwamen dichtbij hem om een met Tony een selfie te maken. In Nederland kunnen wij van dergelijke evenementen vooralsnog alleen maar dromen.

N.B. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met China Airlines.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…