Home / Luchtvaart / Synthetische fuel bij KLM

Synthetische fuel bij KLM

Synthetische fuel bij KLM

KLM heeft onlangs als eerste airline een vlucht uitgevoerd waarbij een klein deel van de getankte kerosine synthetisch was. Dit is maandag bekendgemaakt tijdens een online internationale conferentie in Den Haag.

Een vliegtuig van KLM legde eind januari de route tussen Amsterdam en Madrid af op een mix van kerosine. In de tanks werd de fossiele brandstof vermengd met 500 liter synthetische. Op een vlucht van die afstand is rond de 10.000 liter fuel nodig, zodat de nagemaakte variant slechts een fractie vormde.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) erkende meteen dat 500 liter niet heel veel is, maar van de bijmenging gaat een signaal uit, vindt ze, voor de verdere verduurzaming van de luchtvaart waar de Nederlandse regering al enige jaren op hamert.

“Deze veelbelovende innovatie zal de komende decennia van groot belang zijn om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen. Ik hoop dat dit, in deze turbulente tijd voor de luchtvaart, mensen inspireert om volop op deze koers door te gaan,” aldus de bewindsvrouw.

Het product waar het om gaat is gemaakt door Shell, met CO2 en water als grondstoffen. Het olieconcern zette dit met duurzame elektriciteit van zonnepanelen om in ‘schone’ kerosine. Synthetische kerosine is niet hetzelfde als biobrandstof. De laatste wordt gemaakt van landbouwproducten.

Van Nieuwenhuizen heeft samen met enkele andere lidstaten van de Europese Unie opgeroepen te komen tot een verplichte bijmeng-regeling in heel Europa door bio- en/of synthetische brandstof toe te voegen aan  ‘gewone’ kerosine.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…