
KLM heeft onlangs als eerste airline een vlucht uitgevoerd waarbij een klein deel van de getankte kerosine synthetisch was. Dit is maandag bekendgemaakt tijdens een online internationale conferentie in Den Haag.
Een vliegtuig van KLM legde eind januari de route tussen Amsterdam en Madrid af op een mix van kerosine. In de tanks werd de fossiele brandstof vermengd met 500 liter synthetische. Op een vlucht van die afstand is rond de 10.000 liter fuel nodig, zodat de nagemaakte variant slechts een fractie vormde.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) erkende meteen dat 500 liter niet heel veel is, maar van de bijmenging gaat een signaal uit, vindt ze, voor de verdere verduurzaming van de luchtvaart waar de Nederlandse regering al enige jaren op hamert.
“Deze veelbelovende innovatie zal de komende decennia van groot belang zijn om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen. Ik hoop dat dit, in deze turbulente tijd voor de luchtvaart, mensen inspireert om volop op deze koers door te gaan,” aldus de bewindsvrouw.
Het product waar het om gaat is gemaakt door Shell, met CO2 en water als grondstoffen. Het olieconcern zette dit met duurzame elektriciteit van zonnepanelen om in ‘schone’ kerosine. Synthetische kerosine is niet hetzelfde als biobrandstof. De laatste wordt gemaakt van landbouwproducten.
Van Nieuwenhuizen heeft samen met enkele andere lidstaten van de Europese Unie opgeroepen te komen tot een verplichte bijmeng-regeling in heel Europa door bio- en/of synthetische brandstof toe te voegen aan ‘gewone’ kerosine.

