Home / Luchtvaart / IATA-topman De Juniac steunt GDS-toeslag Air France-KLM

IATA-topman De Juniac steunt GDS-toeslag Air France-KLM

IATA-topman De Juniac steunt GDS-toeslag Air France-KLM

Alexandre de Juniac, de directeur-generaal van IATA, heeft zich in een interview met Zakenreis vierkant opgesteld achter de toeslag voor boekingen via een Global Distribution System (GDS) die Air France en KLM vanaf 1 april 2018 zullen invoeren.

“Lufthansa en IAG gingen Air France-KLM voor, dit wordt de norm onder airlines,” aldus De Juniac in zijn kantoor te Genève. Het beoogde effect van de heffing op een ticket dat via een GDS wordt geboekt is dat het consumenten en zakenreizigers aan te moedigen om via de directe verkoopkanalen van de airline te boeken, waar die toeslag niet bestaat.

In de Verenigde Staten stimuleren airlines hun klanten al langere tijd om direct te boeken, legt De Juniac uit, waardoor daar vooralsnog geen GDS-toeslag bestaat. “Maar ik sluit niet uit dat ook Amerikaanse carriers de heffing zullen invoeren.”

De Juniac vervolgt: “In Europa leggen airlines de kopers van een ticket nu een ‘straf’ op voor een GDS-boeking. Dit proces zal zich doorzetten, want het is in het belang van de luchtvaartsector om hun producten direct aan de klanten te verkopen en alles te kunnen tonen wat ze in huis hebben: de stoelen, het eten, entertainment, wifi et cetera. Dit krijgen de klanten bij een reisbureau, ook bij online travel agencies, niet te zien. Daar zijn alleen de tarieven en de vertrektijden zichtbaar.”

De topman van IATA, de brancheorganisatie van airlines, wijst erop hoeveel maatschappijen investeren in hun product. Als voorbeeld noemt hij de renovatie van de volledige vloot aan A380 van een van de leden (hij noemt geen naam, maar het gaat om Singapore Airlines) die een miljard dollar kostte. “Dat geld moet het bedrijf er allemaal weer uithalen en direct sales helpt daarbij. Met alleen GDS verlies je geld.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…