
Air France-KLM overweegt een low-cost airline op te richten voor de lange afstand. De Franse krant Le Monde meldt dit nieuws en topman Jean-Marc Janaillac heeft bevestigd dat deze mogelijkheid wordt bestudeerd. De vloot zou in eerste instantie bestaan uit een tiental Airbus 340’s die uitgefaseerd worden bij Air France.
Binnen Air France-KLM, en dan met name bij Air France, heerst veel onrust over de ambities van het bedrijf om de kosten terug te dringen en de productiviteit te verhogen. Piloten die in dienst komen van Transavia, hebben andere arbeidsvoorwaarden dan bij Air France en kunnen niet doorgroeien naar een functie in het pilotenkorps van Air France. Piloten vrezen dat de drang van Air France-KLM om de kosten te verlagen, hun arbeidsvoorwaarden en positie zal verslechteren. CEO Janaillac kondigde deze maand een nieuw plan aan dat ‘Trust Together’ heet. Dit plan moet de onrust wegnemen, het vertrouwen herstellen en ruimte maken voor nieuwe toekomstplannen.
Met de opkomst van prijsvechters rond de eeuwwisseling hebben traditionele luchtvaartmaatschappijen in Europa gezien en gevoeld hoe dit de markt heeft veranderd. Ryanair en easyJet zijn samen goed voor een marktaandeel van 45 procent voor middellange vluchten. Air France-KLM heeft met Transavia in de afgelopen jaren een low-cost airline uitgerold die de concurrentie met de Europese prijsvechters aan moet gaan.
Maar ook op de lange afstand staan de prijzen onder druk met de komst van de grote luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio, die een flink marktaandeel wegsnoepen van Europese legacy-carriers, met name op vluchten naar Azië. En ook low-cost long-haul is in opkomst, met maatschappijen zoals Norwegian.
Lufthansa nam de stap naar low-cost long-haul al eerder. De maatschappij heeft twee budget dochtermaatschappijen, Germanwings voor Europese bestemmingen en eind 2015 ging Eurowings van start met low-cost vluchten op de lange afstanden.

